Janković kandidat za premijera Slovenije

Izvor: Politika, 12.Okt.2011, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković kandidat za premijera Slovenije

LJUBLJANA - Gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković odlučio je da se kandiduje na prevremenim parlamentarnim izborima, a glavni protivnik mu je Janez Janša, javlja danas portal Šumadija pres pozivajući se na svoju dopisnicu iz Ljubljane.

Nakon što je slovenački parlament, u septembru, izglasao nepoverenje Vladi Boruta Pahora, predsednik Slovenije je najavio raspuštanje parlamenta 21. oktobra i vanredne parlamentarne izbore koji će biti održani 4. decembra.

Sva dosadašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istraživanja javnog mnenja u Sloveniji su pokazivala da je glavni favorit za pobednika na ovim izborima Janez Janša sa svojom Slovenačkom demokratskom strankom, SDS. Istovremeno, istraživanja su pokazivala i veliki pad levičarskih stranaka koje su do sada bile na vlasti, tako da je pitanje da li će donedavno vladine stranke Liberalnih demokrata Slovenije (LDS) i Zares, uopšte uspeti da uđu u parlament.

Već duže vreme se nezvanično najavljivala mogućnost da bivši predsednik uprave Merkatora i sadašnji gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, kandiduje na predstojećim izborima, kao jedini dovoljno jak kandidat koji bi mogao da zastupa levicu i ugrozi očekivanu pobedu Janeza Janše i ponovno formiranje Vlade desnog centra u Sloveniji, navodi se na portalu www.sumadijapress.com.

Nakon dužeg odugovlačenja, Zoran Janković je danas saopštio svoju odluku da se kandiduje na predstojećim izborima, prvim vanrednim izborima u Sloveniji. Odluku je saopštio na Kongresnom trgu, u centru Ljubljane, okupljenoj grupi građana i novinarima.

Zoran Janković, kome je ovo već drugi mandat gradonačelnika Ljubljane za koji je izabran kao nezavisni kandidat, će na parlamentarne izbore izaći sa, kako je najavio, "programskom strankom".

Zoran Janković je rođen u Srbiji, u selu Saraorci, pored Smedereva. Njegov otac je bio Srbin, a majka Slovenka i nakon detinjstva provedenog u Saraocima, Zoran Janković se školovao u Sloveniji, gde je postao poznat kao predsednik uprave Merkatora. Sa funkcije je smenjen 2006. godine, kada je izabran za gradonačelnika Ljubljane.

Šumadija pres

objavljeno: 12.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.