Izvor: B92, 23.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jankovic: U zatvorima u Srbiji oko 960 Albanaca - dosad otpusteno 1071 lice

Dvoje poznatih kosovskih Albanaca, Flora Brovina i Albin Kurti, su iz zatvora u Pozarevcu porucili da se "neopravdano nalaze iza resetaka", javlja Beta. U razgovoru sa domacim i stranim novinarima, koji su u pratnji ministra pravde Srbije Dragoljuba Jankovica u subotu posetili zatvor u Pozarevcu, jedan od lidera albanskih studenata Albin Kurti rekao je da je "osudjen samo zbog toga sto je Albanac". Ministarstvo pravde je organizovalo posetu novinara zenskom zatvoru u Pozarevcu, a potom i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muskom zatvoru "Zabela". U zenskom zatvoru je pet Albanki, a 248 Albanaca u muskom. Jankovic je novinarima saopstio da je u zatvorima u Srbiji oko 960 Albanaca.

"Osudjen sam zbog mojih politickih ubedjenja i stavova i zbog mojih politickih aktivnosti", rekao je stranim novinarima Kurti, koji je osudjen na 15 godina zatvora zbog, kako je utvrdio sud, terorizma i delatnosti protiv drzave. Kurti je pristao da stranim novinarima da izjavu na engleskom jeziku, ali je odbio da govori za domace medije. Kada mu je prisao ministar pravde Dragoljub Jankovic, Kurti je odbio da odgovori na njegova pitanja.

Kurti je odbio da govori o tretmanu u zatvoru, istakavsi da bi to "promenilo sustinu", a ona je, kako je rekao, u tome sto "svi albanski politicki zatvorenici u zatvoru samo zato sto su Albanci". "Svi Albanci koji su osudjeni na zatvorske kazne na osnovu presuda takozvanih sudova i sudjenja, koja su bila zasnovana na nepravdi i neistinama", rekao je Kurti. Upitan da li se zalio na presudu, on je rekao da je i pred sudom rekao da "ne priznaje drzavu Srbiju i SR Jugoslaviju i njihovo pravo". "Zato ne zelim milosrdje. Zalazem se za nezavisno Kosovo", rekao je on. Kurti je rekao da je "u pocetku bio tucen u zatvoru, a sada ne".

Lekar i lider Lige albanskih zena Fljora Brovina, osudjena na 12 godina zatvora, pristala je na razgovor sa ministrom pravde Srbije Dragoljubom Jankovicem u svojoj zatvorskoj sobi. Jankovic ju je upitao sta ocekuje od 16. maja kada bi Vrhovni sud Srbije trebalo da odlucuje o zalbama na presudu, koja joj je izrecena 9. decembra, a ona je odgovorila da je i "tokom prvog sudjenja ocekivala pravdu, a to je da ne bude u zatvoru". "Ne znam sta da ocekujem", dodala je Flora Brovina. Ona je osudjena na 12 godina zbog udruzivanja radi neprijateljske delatnosti u vezi sa terorizmom po odredbi za ucinjeno delo u ratu. "Verujem u pravdu. Nisam ocekivala tako visoku kaznu. Ja sam lekar pedijatar i pesnik, i nista nisam uradila u vezi sa terorizmom. Lecila sam decu i drzala se Hipokratove zakletve. Uopste nisam ocekivala presudu, nego neku zahvalnicu... Mislim da me narod na Kosovu podrzava", rekla je ona.

Brovina je rekla da nema primedbi na tretman u zatvoru. "Svi se dobro ponasaju, mozemo da citamo knjige, dobijam novine na srpskom", rekla je i dodala da je muz posecuje u zatvoru i da dobija postu. Na opasku ministra Jankovica da lepo izgleda, ona je rekla da se "posebno spremila za ovu priliku".

U zatvorima u Srbiji trenutno se nalazi oko 960 Albanaca, a do sada je iz zatvora otpusteno 1.071 lice, saopstio je u Pozarevcu ministar pravde Srbije Dragoljub Jankovic. "Od 2.050 osoba, koje su dovedene sa Kosova, do 21. aprila u zatvorima u Srbiji nalazi se 979 lica sa Kosova, medju kojima je 15-20 Srba, svi ostali su Albanci. Manje od 10 su maloletne osobe, a protiv njih ce biti podignuta optuznica", rekao je Jankovic domacim i stranim novinarima, koji su zajedno sa njim posetili zatvore u Pozarevcu.

Vecina pustenih je predata Medjunarodnom komitetu Crvenog krsta, a otpusteni su ili zbog isteka kazne ili zbog ukidanja pritvora, ili uslovno. Oko 50 osoba nije zelelo da se vrati na Kosovo, pa su otisli u Bosnu, Makedoniju ili inostranstvo, rekao je Jankovic. Ministar pravde Srbije je rekao da mnogobrojne medjunarodne organizacije, ukljucujuci MKCK i UN za ljudska prava, najmanje jednom mesecno posecuju zatvore. Novinari su posetili muski zatvor "Zabela", koji postoji gotovo 150 godina, i u kojem se trenutno nalazi 1.453 zatvorenika, medju kojima i 248 Albanaca, koji su smesteni u posebnom paviljonu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.