Janković: Sve postupke vratiti u institucionalni okvir

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2015, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Sve postupke vratiti u institucionalni okvir

Zaštitnik građana Saša Janković pozivao je danas da se svi započeti postupci hitno vrate u institucionalni okvir zbog rasplamsavanja polemike o nadležnosti i primeni zakona.

"Povodom rasplamsavanja javnih polemika o nadležnosti i primeni zakona od strane organa javne vlasti obeleženih neutemeljenim optužbama i političkom retorikom, zaštitnik građana poziva da se svi započeti postupci neodložno i hitno vrate u institucionalni tok", navedeno je u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Zaštitnik građana očekuje da u budućem radu neće biti prinuđen da obaveštava javnost o toku postupaka iz razloga što mu nadležni organi nisu dostavljali tražene podatke.

Janković navodi da će u budućem radu nastaviti da izvršava svoju kontrolnu i preventivnu funkciju u skladu sa Ustavom i zakonom, očekujući da će drugi državni organi ostvarivati propisanu saradnju, odnosno da će mu po njegovom zahtevu biti stavljeni na uvid svi podaci neophodni za ostvarivanje njegove nadležnosti.

"Javnost kao najsnažniji oblik podrške kontroli organa javne vlasti je i u dosadašnjem periodu bila obaveštavana o obavljenim postupcima kontrole javne vlasti, naročito o preporukama upućenim u cilju otklanjanja nepravilnosti u radu", kaže zaštitnik građana.

Ostvarivanje funkcije zaštitnika građana je način da se identifikuju i otklone propusti u radu organa javne vlasti, uključujući i one o kojima je trenutno otvorena javna polemika.

Saradnja i dijalog između zaštitnika građana i organa javne vlasti kao i stvaranje međusobnog poverenja, uslov je za efikasnu zaštitu i unapređenje ljudskih prava i postupanja organa javne vlasti u skladu sa važećim propisima i standardima, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Janković: Unaprediti pravni okvir zaštite žena

Izvor: RTS, 04.Feb.2015, 17:04

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je u Novom Sadu da bi novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti trebalo pre svega unaprediti pravni okvir zaštite žena, jer su one po definiciji u lošijem položaju. . Predstavljajući...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.