Janković: Srbija ide putem ravnopravnosti i tolerancije

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Srbija ide putem ravnopravnosti i tolerancije

Srbija ide putem ravopravnosti, tolerancije, poštovanja svake vrste različitosti i ljudskih prava, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je poručila da je ravnopravnost vredost kojom pre svega treba da se potvrdi zrelost društva, kao i vrednost koja se zajednički deli sa evropskim zemljama.

Na otvaranju skupa "Srbija na putu ravnopravnosti i tolerancije: Iskustva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti", organizovanom povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Međunarodnog dana tolerancije, Janković je rekla da, međutim, put do takvog društva nije nimalo lak.

"Iz sterepotipa o bilo kojoj manjinskoj i marginalizovanoj grupi u stanju smo da veoma brzo stvorimo predrasude, a onda lako stignemo i do diskriminacije koja je, uprkos evidentnim pomacima i vidljivom napretku u pojedinim segmentima društva, i dalje prisustna pojava", rekla je Janković.

Iskustva i pritužbe koje dobija pokazuju, kako je navela, da građani ne žele da ćute i trpe već da sve više prijavljuju diskriminaciju koja se može ispoljiti u svim oblastima društvenog živiota.

"Očekujem da ćemo sa skupa poslati poruku ohrabrenja građanima i građankama da ne zatvaraju oči pred diskrimancijom i da traže zaštitu", rekla je Janković i izrazila uverenje da su svi prisutni na skupu kako bi pokazali da je Srbija društvo koje ima svest o tome da diskriminacija ne može da bude tolerisana.

Janković je navela da prisustvo premijera Aleksandra Vučića takođe potvrđuje opredeljenje da Srbija još odlučnije gradi demokratsko, otvoreno i humano društvo i stvara pravednu i pravnu državu, i govori i o podršci nezavisnim organima.

Kako je rekla, zemlja u kojoj funkcionšu institucije, u kojoj su ravpravnost, pravna sigurnost i jasna i usklađena pravna regulativa osnov uređenja, zemlja koja pruža jednake šanse svima je zemlja u koju vredi ulagati, u koju se može pozudati, koja je siguran i proveren partner i koja svakodnevno nudi nove šanse građanima.

Nezaobilazni partneri i saveznici u zaštiti od diskriminacije i borbi za ravnopravnost su i organizacije civilnog drušva, rekla je Janković i navela da su važan deo fronta protiv netolarancije i mediji, zbog čega Poverenik za zaštitu ravnopravnosti od ove godine u saradnji sa Miisijom OEBS dodeljuje nagradu novinarima koji daju veliki doprinos za uspostavljanje takve atmosfere u društvu koja će imati nultu tačku tolerancije za bilo koji vid diskriminacije.

Kako je navela, najveći broj pritužbi Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dobija zbog diskriminacije na osnovu pola i nacionalne pripadnosti, a prisutna je i na osnovu invaliditeta, starosnog doba, zdravstvenog stanja, bračnog i porodičnog statusa, a najčešće se dešava pri zapošjjavanju i u obasti rada.

Janković je istakla da borba protv diskrimanicije ne sme biti deklarativna već stvarna i istinska, a podrazumeva edukaciju, posebno mladih.

"Svako od nas treba da podrži pravo da bude drugačiji i da zbog toga ne sme biti diskriminisan", rekla je Janković.

Kako je navela, Ajnštajn je pre stotinu godina rekao da je lakše razbiti atom nego predsrasudu i da je na svima nama da dokazujemo da veliki naučnik nije bio u pravu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Danas se obeležava Međunarodni dan tolerancije

Izvor: Prva.rs, 16.Nov.2015

“Potpuna tolerancija je naša budućnost, različitosti među ljudima su najveće blago koje ima naše društvo. Ponosni smo što Srbija ima jasno definisanu antidiskriminacionu strategiju, koju će sprovoditi do kraja 2018 godine. Želimo da živimo u društvu apsolutne tolerancije i poštovanja ljudskih...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.