Janković: Ministarku Čomić vidim kao našeg istinskog partnera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 12:39

Janković: Ministarku Čomić vidim kao našeg istinskog partnera

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nije naša konkurencija, nego naš istinski partner, kaže Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je na TV Prva rekla da ministarku za ljuduska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanu Čomić vidi kao istinskog partnera.

"I mi ćemo biti, kao institucija, partner i njoj, ali i čitavoj vladi na svim onim pitanjima gde vlada ima nameru da unapredi i popravi položaj osetljivih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grupa građana", kaže Janković, koja je prošle nedelje ponovo u Skupštini izabrana za Poverenicu.

Navela je da to što je institucija na čijem je čelu nezavisna od mogućnosti vršenja uticaja izvršne vlasti ne znači da je zabranjeno da sarađuje sa Vladom.

"Ne mislim da bilo ko može u našem društvu nešto da pomeri sam. Samo u toj sinergiji valja da napravimo i kvalitetnije zakone i sve drugo", poručila je Janković.

Navela je da je njen ponovni izbor na mesto Poverenika uz veliku podršku poslanika, čast, ali i velika odgovornost.

Upitana o tome da je mnogima zasmetalo što je bila jedini kandidat za mesto Poverenika, Janković je rekla da je jedini način izbora Povrenika takav da samo poslaničke grupe mogu predložiti kandidate.

"SNS je predložila mene, a kasnije tokom sednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja saznala sam da su i SPS i ostali manji koalicioni partneri odlučili da podrže moj izbor", kaže Janković.

Navela je da je radila najbolje što je znala i mogla, da posao nije jednostavan jer je, kaže, pitanje ravnopravnosti najosetljive političko pitanje svuda u svetu.

Na pitanje zašto se toliko čekalo na izbor Poverenika, Janković je rekla da Zakon o zabrani diskriminacije ima jednu pravnu prazninu jer ne predviđa ko vrši funkciju između izbora dva Poverenika.

Kaže i da joj je mandat istekao u sred izbornog procesa, da je kovid mnogo toga poremetio, da prethodno nije došlo do izmene zakona i da se zato desila velika praznina.

Smatra da bi ta pravna praznina trebalo da bude ispravljena zbog građana, budući da stotine predmeta čeka na postupanje.

Tako je navela da je u medijima pročitala da je sugrađanka Jovana Marković ispričala da je diskriminasao poslodavac i da se plaši da će dobiti otkaz upravo zbog trudnoće.

"To je najveći broj slučajeva diskriminacije na tržištu rada", rekla je Janković i pozvala Jovanu Marković da se obrati Povereniku i podnese pritužbu, jer ne postoji mogućnost da ta institucija postupak pokrene po službenoj dužnosti.

U medijima vidi velike partnere Poverenika upravo u, kako navodi, načinu izveštavanja o slučajevima diskriminacije.

Janković je rekla da je 90 procenata postupanja po preporukama Poverenika, i da takav procenat postupanja nemaju ni organi koji imaju represivna ovlašćenja.

"Dva su razloga zašto neko postupa po preporukama Poverenika. U državnom sektoru plaše se političke sankcije, ne žele da budu označeni u medijima kao diskriminatori. U privatnom sektoru takođe, kompanije ne žele da budu stavljene na stub srama i označena kao diskriminator", rekla je Janković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.