Janković: Jalovište rudnika ekološka opasnost

Izvor: B92, 22.Jun.2015, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Jalovište rudnika ekološka opasnost

Ni godinu dana nakon pucanja brane na jalovištu napuštenog rudnika antimona "Stolice" u selu Kostajnik kod Krupnja, brana nije sanirana na adekvatan način.

Zbog toga postoji ekološka opasnost za veliki deo teritorije Srbije, upozorio je zaštitnik građana Saša Janković.

"Ni posle godinu dana od pucanja brane na jalovištu, brana nije sanirana na adekvatan način, niti je izvršena remedijacija zagađenih vodotokova i terena", navedeno je u mišljenju s preporukama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zaštitnika građana koje je upućeno Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu zaštitnika, imajući u vidu da je oštećenje brane na jalovištu nastalo kao posledica obilnih padavina, kao i da je do izlivanja jalovine dolazilo više puta tokom 2014. godine, stalno je prisutna opasnost da se već nakon sledeće veće padavine situacija ponovi u znatno većem obimu, uz realnu mogućnost da se toksične materije nađu i u rekama van ovog područja, što predstavlja ekološku opasnost za veliki deo teritorije Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.