Janković: Građani sve više spremni da prijave diskriminaciju

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Građani sve više spremni da prijave diskriminaciju

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković izjavila je u Novom danu da je poslednje istraživanje pokazalo da građani imaju svest da postoji diskriminacija i sve je više prepoznaju.

"Najbolje od svega je što su sve više spremni da prijave, što i pokazuje broj pritužbi koji raste kad je u pitanju naša institucija. U odnosu na prošlu godinu imamo 20 odsto više pritužbi", rekla je ona.

Poverenica dodaje da svaki uspešno rešen slučaj šalje poruku da diskriminacija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nije dopuštena.

Ona je pozvala građane da prijave diskriminaciju i naglašava da se institucija na tužbu pred sudom, takozvanu stratešku parnicu, odlučuje kad se proceni da je slučaj značaja u javnom interesu.

"I da može menjati stvari u društvu", rekla je Janković navodeći primer profesora koji je tekstom u jednom časopisu relativizovao nasilje u porodici i koji je zbog toga osuđen u prvom stepenu.

Objašnjava da nakon davanja mišljenja da se radi o diskriminaciji, daje se rok od 30 dana da se postupi po preporuci.

"Nakon 30 dana rešenjem o opomeni onog ko je izvršio diskriminaciju daje se novi rok od 30 dana. Nakon toga obaveštavamo javnost o slučaju kako bismo delovali na onog ko je izvršio diskriminaciju da postupi po preporuci", kaže Janković i dodaje da najveći broj slučajeva ne završi u javnosti.

Janković ističe da će obavestiti javnost i kad je reč o slučaju ministra Nenada Popovića koji je takođe označen kao osoba koja je izvršila diskriminaciju. Dodaje da su gotovo svi ministri dosad postupali po preporukama, za razliku od Popovića.

Poverenica kaže da je institucija reagovala i kad je reč o uvredama i pritužbama zbog napada vlasti na opoziciju, navodeći kao primer da je dato mišljenje da je član valdajuće partije u Vršcu izvršio diskriminaciju prema funkcionerki Demokratske stranke Dragani Rakić.

Janković je podsetila i da je institucija reagovala na reklamnu kampanju Lidla i da je odmah stiglo i izvinjenje kompanije.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Građani su svesni diskriminacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2018

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković izjavila je danas da je najnovije istraživanje pokazalo da građani imaju svest da postoji diskriminacija, da je sve više prepoznaju i sve više su spremni da je prijave...To pokazuje broj pritužbi koji raste kad je u pitanju naša institucija. U odnosu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.