Janjić: Odluka očekivana; Antonijević: Smirivanje strasti; Linta nezadovoljan

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2015, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Odluka očekivana; Antonijević: Smirivanje strasti; Linta nezadovoljan

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da je očekivana odluka Međunarodnog suda pravde o odbijanju tužbe i protivtužbe Hrvatske i Srbije za genocid ocenivši da će ona "teže pasti hrvatskoj javnosti".

"I jedna i druga tužba su bile više motivisane unutrašnje političkim problemima šovinističkih elita ili nespremnošću da preuzmu svoj deo odgovornosti za težak građanski rat i krvoproliće u Hrvatskoj. Hrvatskoj javnosti će biti teže u ovom momentu, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jer je čitav mit borbe pravljen na tome da su oni bili žrtve agresije i da su imali opravdani oslobodilački rat", rekao je Janjić Tanjugu.

Foto: Medija centar

U tom smislu smatra da će ova odluka biti veliki problem u Hrvatskoj jer je ona na tome građena kao država.

"Biće drame, nacističkih izjava i jačanje ekstremnog desnog i na jednoj i na drugoj strani, ali pogovotovo u Hrvatskoj. To je sad njihov unutrašnji problem", smatra Janjić.

Naglašava i da ovom odlukom suda građani nisu ostali bez mogućnosti da u privatnim tužbama nadoknade načinjenu štetu, te da očekuje "stotine novih tužbi".

"Srbija neće plaćati odštetu, ali ako se dokaže da je u onom periodu kada je to bila vojska Jugoslavije, na početku rata, ili ako se pokaže da su to uradile paravojne formacije pod kontrolom tadašnjeg DB-a, Srbija će morati da plaća naknadu, kao što će morati i Hrvatska", zaključio je Janjić.

Međunarodni sud pravde odbio je danas u celosti tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid, čime je okončan spor između dve zemlje koji je trajao duže od 15 godina.

Antonijević: Presuda će doprineti da se smire strasti

Presuda u Hagu je relaksirajuća za ceo region i doprineće da se smire strasti, stavi prst na čelo i vidi šta su obe države činile i koliko tu ima odgovornosti, izjavio je danas predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević.

Komentarišući odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije i hrvatsku i srpsku tužbu za genocid, Antonijević je rekao da će ona omogućiti da se ispita odgovornost obe države za sve što se dogodilo tokom devedesetih, bez obzira što nije utvrđena namera za izvršenje genocida.

"Na jednoj i na drugoj strani odgovornosti ima, žrtava ima, i prema tome se moramo odnositi s velikim poštovanjem", rekao je Antonijević.

Foto: Beta

On je ocenio da će presuda sigurno tek biti analizirana jer sadrži mnoštvo elemenata, dokaza i činjenica koje su utvrđene i koje će pomoći da se neke stvari razjasne.

"Utvrđena je, takođe, i namera prinudnog preseljenja određenog dela stanovništva na obe strane, a nadamo se da će ova presuda biti izučavana u udžbenicima na prostorima bivše Jugoslavije i da će se sve te činjenice naći tamo gde treba, a to je u obrazovnom sistemu kako se ovakve stvari ne bi ponovile", rekao je Antonijević.

Odluka bi trebalo da bude, kako je dodao, još jedan razlog zbog čega se određena pitanja otvaraju u obe države.

"Verujem da ćemo istrajati u tom pritisku da se rasvetli sve ono što se dešavalo tokom 90-ih, a što je dovelo do ogromnog broja žrtava. To dugujemo mladima, onima koji će živeti u Srbiji i onima koji su, nažalost, stradali", zaključio je Antonijević.

Linta nezadovoljan odbijanjem srpske protivtužbe

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta nezadovoljan je odlukom Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu da odbije srpsku protivtužbu za genocid protiv Hrvatske, a smatra da je dobro što je taj sud u celosti odbio hrvatsku tužbu protiv Srbije.

Linta ocenjuje da je naš pravni tim činjenično dokazao da je akcija "Oluja" bila zločinačka akcija čiji je cilj bio ne samo proterivanje već i uništenje krajiških Srba.

Masovni zločini koji su se desili ne samo tokom i posle akcije "Oluja", već i tokom i posle ostalih hrvatskih akcija i u hrvatskim gradovima, bili su deo jedinistvenog plana hrvatskog rukovodstva da se Srbi unište kao narod, ističe on.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica smatra,istovremeno, da je dobro što je Međunarodni sud pravde odbacio u celosti hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid i što je utvrdio da je hrvatska strana izvršila etničko čišćenje krajiških Srba i počinila masovne zločine nad Srbima.

Takođe, Linta ističe da je konačno došlo vreme da Hrvatska ekshumira posmrtne ostatke Srba sa poznatih grobnih mesta i u saradnji sa srpskom stranom reši pitanje nestalih i procesuira ratne zločine nad Srbima.

Kako dodaje, došlo je i vreme da se vrate oduzeta imovinska i brojna druga prava proteranim Srbima, poštuju nacionalna i kulturna prava preostalih Srba u Hrvatskoj, sankcioniše govor mržnje i pokušaji da se umanje ili negiraju zločini genocida u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Pročitajte povezane vesti:

- Odbijene obe tužbe, genocida nije bilo (FOTO)

- Miljenić: Oluja je bila legitimna vojna akcija

- Obradović: Ishod očekivan

- Sudija Trindade: Nije se radilo o ratu, već o pokolju

- Zapadni mediji: Ni Srbija ni Hrvatska nisu počinile genocid

- Rekcije: Srbija nema razloga da bude nezadovoljna

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.