Janez Janša premijer Slovenije

Izvor: B92, 28.Jan.2012, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janez Janša premijer Slovenije

Ljubljana -- Slovenački parlament imenovao je danas za premijera lidera Slovenačke demokratske stranke Janeza Janšu.

Janša (53), koji je na čelu slovenačke vlade bio od 2004. do 2008. godine, imenovan je sa 51 glasom za i 39 protiv, javila je agencija Frans pres.

Ranije u govoru pred poslanicima, Janša je rekao da je ekonomska situacija u zemlji teška i da predviđanja za dalje nisu baš dobra.

On je istakao da je potrebno uraditi tri stvari u zemlji - oživeti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slovenačku ekonomiju, otvoriti nova radna mesta i uštedeti u javnom sektoru. Janša sada ima dve nedelje da predloži kandidate za novi kabinet, čiji sastav mora, na zasebnom glasanju, da potvrdi Skupština.

Ukoliko kabinet bude potvrđen, Janša će tek tada postati premijer desete slovenačke vlade. To bi bio njegov drugi mandat na mestu premijera, pošto je vladu desnog centra u Ljubljani vodio između 2004. i 2008. godine.

Pobednik vanrednih parlamentarnih izbora 4. decembra prošle godine bio je lider Pozitivne Slovenije Zoran Janković, koji je dobio 28 poslaničkih mesta, ali kao kandidat za mandatara nije uspeo da obezbedi 46 od ukupno 90 glasova u parlamentu. Janša je bio jedini kandidat za mandatara, pošto predsednik države Danilo Tirk nije predložio novog kandidata.

Slovenački predsednik Danilo Tirk poželeo je novoizabranom mandataru buduće vlade Janezu Janši uspešan rad.

Tirk je ukazao na to da nova vlada treba da reši teškoće izazvane finansijskom i privrednom krizom i rekao da očekuje "da će članovi buduće vlade efikasno pristupiti rešavanju problema i realizaciji obećanja koje su stranke koalicije dale u izbornoj kampanji".

Predsednik Slovenije je naglasio da očekuje da će biti "obezbeđeno poštovanje ustavnih načela pravne i socijalne države". .

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.