Jakšić: Isto i bez Kfora, i sa njim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2010, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakšić: Isto i bez Kfora, i sa njim

PRIŠTINA - Jedan od lidera Srba sa severa Kosova Marko Jakšić ocenio je danas da smanjenje broja pripadnika Kfora neće uticati na bezbednosnu situaciju Srba na Kosovu ali ni Kosova uopšte.

"Da je hteo da zaštiti Srbe u ovih deset godina, Kfor je imao puno šansi i prilika, a vidimo sa ove distance, za vreme mandata Kfora više od 200.000 Srba je napustilo prostore Kosova i Metohije", rekao je Jakšić za Slobodnu Evropu.

Portparol: Smanjenje Kfora rezultat bolje situacije
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Portparol Ministarstva bezbednosnih snaga Kosova (MBSK) Ibrahim Šalja izjavio je danas da je smanjenje broja pripadnika Kfora rezultat poboljšanja bezbednosne situacije u regionu.

"Smanjenje trupa Kfora na Kosovu ne podrazumeva, međutim, da će neka ovlašćenja koje su imale međunarodne mirovne snage preći na BSK, jer je bezbednost pitanje za koje je nadležan samo Kfor", rekao je Šalja.

Komentarišući ocene da BSK nisu spremne da preuzmu neke od ovlašćenja Kfora, Šalja je rekao da će eventualno prenošenje ovlašćenja Kfora na BSK zahtevati novu političku odluku i dogovor vlade Kosova, NATO i međunarodnih faktora koji će redefinisati status BSK.

Bez takve odluke nemoguće je bilo šta menjati u praksi, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Kfor nije imao dovoljno volje da obezbedi siguran život ovdašnjih Srba.

"Bezbednost ne zavisi toliko od Kfora koliko zavisi od albanske strane. Jer, ako Albanci žele da čine nasilje nad Srbima, onda faktički treba da traže dozvolu od pojedinih predstavnika međunarodne zajednice. Ako ne žele da čine nasilje onda je i bezbednost puno bolja", rekao je Jakšić, koji je potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije.

On je ocenio da se ne može reći da je napredak na Kosovu razlog za smanjenje broja pripadnika Kfora.

"Što se tiče bezbednosti na ovom prostoru mi smo imali jedno takozvano programirano nasilje nad Srbima, sa ciljem da se što veći broj Srba raseli odavde, ne bi li se još lakše mogla napraviti još jedna albanska država na Balkanu", rekao je Jakšić.

Vojni komitet NATO-a je u julu prošle godine doneo odluku o smanjuju broja pripadnika Kfora ističući da će se prilikom smanjivanja broja pripadnika mirovnih snaga strogo voditi računa o tome koliko to može da utiče na bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Nakon 31. januara, broj vojnika Kfora smanjen je sa 14.000 na 10.000.

Komandant Kfora, general potpukovnik Markus Bentler proglasio je ranije danas punu operativnu sposobnost novoosnovane Združene grupe za logističku podršku Kfora na čijem čelu će biti slovački brigadni general Miroslav Kocian.

Kako je saopšteno je iz glavne komande Kfora, formiranjem te grupe zaokružuje se važan korak u procesu prilagođavanja strukture Kfora sa ciljem da bude elastičniji i u smanjenom, ali efikasnijem sastavu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjenje snaga KFOR-a (ne)će uticati na bezbednosnu situaciju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Feb.2010

Smanjenje broja pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu sa 14 na 10 hiljada, različito tumače analitičari bezbednosnih kretanja i predstavnici Srba sa severa Kosova

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.