Jakšić: Iseći Šiptarima internet!

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2010, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakšić: Iseći Šiptarima internet!

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić smatra da je isključenje signala mobilne i fiksne telefonije srpskih operatera u pokrajini poruka Srbima kakav će im život biti posle tehničkih pregovora Beograda i Prištine.

Jakšić je izjavio Tanjugu da bi adekvatan odgovor na akciju predstavnika kosmetske Regulatorne agencije za telekomunikacije bila recipročna akcija Beograda koji bi Prištini isključio internet i telefonske veze.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
On je naglasio da sumnja da će se tako nešto i dogoditi.

Jakšić je naglasio da se, osim osude iz Beograda, ništa drugo neće dogoditi i da je isključenje telefonije Srbima na Kosmetu samo jedan od proizvoda "naše kapitulacije" u Njujorku i mišljenja Međunarodnog suda pravde po pitanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta.

Radnici kosovske Regulatorne agencije za telekomunikacije, uz pomoć pripadnika Kosovske policijske službe jutros, oko šest, časova, onesposobili su predajnike "Telekoma Srbije" u Gračanici, Štrpcu, Goraždevcu i Kosovskom pomoravlju, gde je nestao i signal fiksne telefonije. Signal "Telekoma" dostupan je jedino još na severu Kosova.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović predložio je danas srpskom državnom rukovodstvu da vlastima u Prištini "odgovori recipročno" i "na celom Kosovu isključi kompletnu mobilnu i fiksnu telefonsku mrežu, kao i internet veze".

Ivanović je rekao da je uništavanje baznih stanica Telekoma Srbije nasilni čin albanske vlasti u Prištini i više nego očigledan pokušaj Albanaca da se "realnost na terenu izmeni kroz upotrebu sile".

Akcija albanskih specijalnih jedinica policije ozbiljno je zabrinula sve kosmetske Srbe, koji od srpskog državnog rukovodstva traže da se povodom ovog antisrpkog akta odgovori recipročno, odnosno da se, preko telekomunikacionog centra u Nišu, na celom Kosovu isključe kompletna mobilna i fiksna telefonska mreža, kao i internet veze, predložio je Ivanović.

"Ta mogućnost postoji odavno, ali je srpske vlasti nisu koristile kada su privremene institucije u Prištini isključivale telefonske veze srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji", podsetio je Ivanović.

Ivanović je ukazao da su privremene albanske vlasti u Prištini uputile jutros specijalne policijske jedinice u srpske enklave, uoči početka dijaloga Beograda i Prištine i izjave predsednika Srbije Borisa Tadića u Generalnoj skupštini UN o štetnosti pokušaja da se izmeni realnost na terenu dok traju pregovori, odnosno da bi "bilo kakav pokušaj da se ta realnost izmeni kroz upotrebu sile doveo do trenutnog okončanja procesa dijaloga".

Privremene albanske vlasti u Prištini uputile su jutros specijalne policijske jedinice u Gračanicu, Štrpce, Koretište u Kosovskom pomoravlju, Manastir Sveti Vrači u Zočištu i Veliku Hoču kraj Orahovca, Kurilovo kod Zubinog Potoka na severu Kosova i više srpskih naselja u Peći, gde su varvarski uništili bazne stanice mobilne i više stanica fiksne telefonije Telekoma Srbije, naveo je on.

"Ovim nasilnim činom, albanske vlasti u Prištini najvećem broju kosmetskih Srba uskratile su vezu sa svetom, a ova policijska akcija je više nego očigledan pokušaj Albanaca da se 'realnost na terenu izmeni kroz upotrebu sile', pa, tim povodom, valja očekivati i odgovarajuće reagovanje predsednika Tadića", rekao je Ivanović u izjavi koju je prenela pres služba SNV-a.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.