Jako nevreme u regionu

Izvor: Prva.rs, 30.Jul.2014, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jako nevreme u regionu

Nevreme je juče i danas već zahvatilo Hrvatsku donosehi obilnu kišu i olujni vetar, a očekuje se i u nekim delovima BiH.

Zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić izjavio je danas Tanjugu da se, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje da će pasti između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, lokalno i do 60 litara.
"S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << dostiznja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja", rekao je Tomić.

U okviru ove prognoze očekuju se i lokalna olujna nevremena sa gradom i olujnim vetrom, a protivgradna zaštita je stavljena u pripravnost.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je kontaktirao vodoprivredna preduzeća koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mesta na nasipima.

Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje reka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, između ostalog, podrazumeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća.

U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.

Jako nevreme, koje je juče zahvatilo Hrvatsku, traje i danas.

Popodne je stiglo i do glavnog grada Zagreba, gde su se oko 15 sati crni oblaci nadvili nad grad, donoseći olujni vetar i kišu.Vetar je rušio suncobrane, nosio stvari sa terasa. Jaki udari vetra i kiša uzrokovali su poteškoće u saobraćaju, a učestale su dojave građana o padu stabala na ulice, poplavljenim kolovozima..., tako da vatrogasci imaju pune ruke posla. Letovi s aerodroma Pleso kasne jer je pista poplavljena.

Kako su portalu Index.hr javili građani, nevreme je zahvatilo i ostatak severozapadne Hrvatske. U Koprivnici se nebo zacrnilo, a u Čakovcu je padao led veličine graška.

Prethodno je oluja zahvatila uglavnom severno primorje sa ostrvima gde je ponegde palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Na Zadarskom području grmljavinsko nevreme, praćeno jakom kišom i olujnim jugom, "spojilo" je nebo sa zemljom, gradske ulice i trgovi za svega nekoliko minuta pretvorili su se u vodopade i jezera.

Jutros je Jadrolinijin brod ""Prizna"" u Pašmanskom kanalu spasio brodić pod slovenačkom zastavom, koji je nekontrolisano plutao nošen olujnim vetrom, i uspešno je odvezen u luku Biograd.

Obilne padavine ali i nevreme u Hrvatskoj danas očekuju i u Dalmaciji, javio je Crometeo, i podsetio da je Državni Hidro-meteorološki zavod izdao visok stepen upozorenja za celu zemlje.

Za deo zemlje, Riječko i Dubrovačko područje, proglašen je crveni, najveći stepen upozorenja na ekstremne vremenske prilike, gde se očekuju grmljavinska nevremena i velike količine padavina, kao i jak vetar.

Narandžasti meteoalarm danas je "upaljen" i u BiH, zbog najavljenih obilnih kiša i jake grmljavine za neke regije - banjalučku, tuzlansku, bihaćku, kao i regije Mostara i Trebinja.

Narandžasto upozorenje se daje kada su prognozirane opasne vremenske pojave, jači i učestaliji grmljavinski procesi takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

I Hidrometeorološki zavod RS upozorio je da bi, usled obilnih pljuskova koji se očekuju, u naredna dva dana moglo doći do bujičnih poplava manjih vodotoka u severnom i severozapadnom delu RS, objavila je agencija Fena.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEVREME I DANAS I SUTRA: Srbiji preti izlivanje reka zbog obilnih padavina!

Izvor: Kurir, 31.Jul.2014, 02:50

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se da će pasti između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, a lokalno i do 60 litara..BEOGRAD - Oluja sa gradom i grmljavinom pogodiće Srbiju danas i sutra, a zbog velikih padavina očekuje se i izlivanje reka u pojedinim mestima...Posebno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.