Jaka Srbija ključ za region

Izvor: RTS, 19.Nov.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jaka Srbija ključ za region

Novoimenovana ambasadorka SAD u Srbiji Meri Burs Vorlik izjavila je da je ekonomski jaka Srbija ključ za stabilnost regiona. Srbija od uspostavljanja demokratske proevropske vlade 2008. godine ide ka punoj integraciji u EU, navela Vorlik.

Srbija je od izbora i uspostavljanja demokratske proevropske vlade 2008. godine, krenula napred ka potpunoj integraciji u Evropu i evropske institucije, rekla je novoimenovana ambasadorka SAD u Beogradu Meri Burs Vorlik.

Kako se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u saopštenju američke ambasade u Beogradu, Vorlikova je, obraćajući se Komitetu za međunarodne odnose američkog Senata, istakla da je pod rukovodstvom predsednika Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića, Vlada Srbije preduzela ozbiljne korake u primeni demokratskih reformi i jačanju institucija koje će učvrstiti vladavinu zakona.

"Pored toga, Vojska Srbije je otpočela reforme koje joj pomažu da postane moderna struktura pod civilnim rukovodstvom, vojska koja se pridružila NATO programu Partnerstvo za mir i vojska koja je uspostavila snažnu saradnju sa vojskom Sjedinjenih Američkih Država i to naročito sa Nacionalnom gardom iz Ohaja", istakla je Meri Vorlik.

Prema njenim rečima, ekonomski uspešna Srbija je od ključnog značaja kada je u pitanju postizanje dugoročnog uspeha i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

"Privreda u Srbiji, kao i mnoge druge privrede u svetu, zadobila je snažan udarac globalnom recesijom. Iako je Srbija načinila pravi uspeh u pogledu ekonomskih reformi, biće potrebno ponovo pokazati istu privrženost reformama kako bi se ostvario i dugoročni ekonomski rast ali i evropske integracije", kazala je Vorlikova.

Transparentna privatizacija i borba protiv korupcije

Meri Vorlik je naglasila da povećanje broja direktnih investicija, uključujući i investicije kompanija iz SAD potencijalno može da odigra važnu ulogu u obnovi ekonomije u Srbiji.

"Da bi se to i ostvarilo, međutim, treba uraditi više u borbi protiv korupcije i osigurati da privatizacija državnih kompanija bude nastavljena u skladu sa principom transparentnosti", istakla je kandidatkinja za američku ambasadorku u Srbiji.

Vorlik je rekla i da je sadašnja vlada pokazala jaku volju da preduzme potrebne korake u pogledu pitanja ratnih zločina, uključujući i hapšenje i izručenje sudu u Hagu bivšeg lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića, 2008. godine.

Kako je dodala, potrebno je da Srbija nastavi napore koje čini u hapšenju i isporučivanju preostalih begunaca Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Nesaglasnost oko statusa Kosova 

Povodom pitanja Kosova, Meri Vorlik je rekla da su se SAD i Srbija složile da se ne slažu.

"Mi ne gajimo očekivanja da će Srbija priznati Republiku Kosovo u skoroj budućnosti. Pa ipak, delimo interes Srbije koja želi da poboljša život Srba koji žive na Kosovu, i ukoliko moja nominacija bude prihvaćena, ja ću veoma rado pružiti podršku takvim inicijativama", zaključila je Vorlikova.

Ona se osvrnula i na majsku poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu, ocenivši da je ona ponudila novu šansu u odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije i pružila važan podsticaj ostvarenju cilja - uspostavljanju snažnijih odnosa između dve zemlje.

"Ukoliko moja nominacija bude prihvaćena, aktivno ću pomagati demokratsku vladu i narod Srbije u njihovoj želji da prevaziđu izazove svoje nedavne istorije i postanu zemlja koja ima konstruktivnu i odgovornu ulogu lidera u regionu, zemlja koja želi da se u potpunosti integriše u Evropu i u evroatlantsku zajednicu naroda", zaključila je Vorlikova.

Američki predsednik Barak Obama predložio je u septembru karijernog diplomatu Meri Vorlik za novog američkog ambasadora u Srbiji, a njeno imenovanje treba da potvrdi Senat SAD.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.