Jak evro gura cene

Izvor: RTS, 06.Mar.2012, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak evro gura cene

Zbog jačanja evra i poskupljenja energenata na svetskom tržištu poskupljuju proizvodi u srpskim prodavnicama. Organizacije za zaštitu potrošača traže redovnije kontrole proizvoda. Iz Vlade poručuju da neće dozvoliti neopravdana poskupljenja.

Početak marta potrošačima donosi poskupljenja mlečnih proizvoda, kućne hemije pojedinih proizvođača, nekih uvoznih slatkiša. Povećanje cena najčešće se pravda jačanjem evra i poskupljenjem energenata na svetskom tržištu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Iz Organizacije za zaštitu potrošača poručuju da mnoga poskupljenja nemaju ekonomsku opravdanost i traže redovnije kontrole proizvoda.

"Kontrola treba da utvrdi koliko ta roba koja će poskupeti dugo stoji u magacinima, koliko se poštuje da li je istekao rok trajanja. Kazne za takve prekršaje su od milion do tri miliona dinara. Kad bi inspektori krenuli u kontrolu, mnogim trgovcima ne bi padalo na pamet da robu koju drže mesecima redovno poskupljuju", kaže Goran Papović iz Organizacije za zaštitu potrošača.

Čini se da srpski kupci po džepu osete samo slabljenje domaće valute ili poskupljenje sirovina na svetskom tržištu. Kada dinar počne da jača ili energenti pojeftine, retko da se to odražavalo na niže cene.

Ekonomista Nebojša Savić kaže da se svi poremećaji na tržištu, bilo da se radi o rastu cena na domaćem tržištu ili o promeni kursa, odražavaju na kretanje cena.

"Neki proizvodi imaju veću uvoznu komponentu, neki manju, neki imaju za svoje inpute domaće proizvode. Ako se radi o promeni kursa, onda se menja onaj deo u strukturi cena koji je vezan za uvoznu komponentu", navodi Savić.

Kako ističe, treba biti dosta oprezan, selektivan i utvrditi šta je to što u datom trenutku utiče na porast cena.

Država nema pravo ni mogućnost da reguliše cene na slobodnom tržištu. Međutim, u Vladi poručuju da neće dozvoliti neopravdana poskupljenja.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović kaže da nije realno niti ima opravdanja da zbog promene kursa u ovom trenutku dolazi do povećanja cena.

"Mi ćemo posmatrati šta se dešava. Što se osnovnih životnih namirnica tiče, ne očekujem bilo kakve dramatične promene i mislim da možemo da budemo potpuno mirni", ističe ministar.

Država je prodala 10.000 tona pšenice na berzi u Novom Sadu kako ne bi rasla cena brašna, samim tim i hleba. Intervenisaće i sa 50.000 tona kukuruza kako bi se zaštitila cena mesa. Što se tiče osnovnih životnih namirnica, povećanja cena ne bi trebalo da bude, jer je na snazi uredba o ograničenju trgovačkih marži do 10 procenata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raste evro - rastu cene

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Mar.2012

Poskupljenja koja su potrošače dočekala u prodavnicama početkom marta pravdaju se rastom kursa evra i poskupljenjem energenata - na svetskom tršištu i na našim pumpama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Dinar pada - cene rastu

Izvor: NaDlanu.com, 06.Mar.2012

Kad dinar pada, zna se, rastu cene, ide inflacija..Ne treba biti ekonomski stručnjak. Građani to po džepu osećaju. A šta rade organizacije za zaštitu potrošača?..Zbog jačanja evra i poskupljenja energenata na svetskom tržištu poskupljuju proizvodi u srpskim prodavnicama i goriva na benzinskim...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.