Jahorina opustela

Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahorina opustela

Zbog nedostatka snega otkazano hiljade aranžmana na planini na kojoj su nekad održane Zimske olimpijske igre

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Usred zimske sezone Jahorina, iako obasjana suncem, izgleda sablasno i pusto. Nema skijaša jer su ski-staze prekrivene  više blatom nego snegom, otkazano je na hiljade aranžmana, tako da svi hoteli na ovoj planini već danima zjape takoreći prazni. Nisu ni prognoze meteorologa ohrabrujuće, obilnije snežne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << padavine ne očekuju se do kraja ovog meseca.

Dragan Sokolović, vršilac dužnosti direktora za turizam i ugostiteljstvo u Olimpijskom centru „Jahorina”, procenjuje da se gubici već mogu meriti milionima maraka i da je ova zimska sezona, praktično, propala.

„Izgubljeno je od sedam do deset miliona konvertibilnih maraka, što je otprilike cena jednog veštačkog osnežavanja cele planine. U ovom trenutku na Jahorini trebalo je biti oko pet hiljada turista, ali ti aranžmani su, nažalost, otkazani zbog visokih temperatura i nedostatka snega”, kaže Sokolović.

On napominje da je, uprkos svim naporima da se nešto učini, priroda bila jača, temperatura se nije spuštala na minus četiri stepena „što je uslov za pokretanje sistema za proizvodnju veštačkog snega”.

Mnogi, međutim, za trenutno katastrofalno stanje na Jahorini  okrivljuju upravo rukovodstvo Olimpijskog centra, istovremeno pokušavajući da uzroke i posledice sa kojima se ove sezone suočava olimpijska lepotica prebace na polje politike.

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, zajedno sa udruženjima hotelijera i vlasnika vikend kuća na Jahorini, uputila je otvoreno pismo u kojem navode da je bilo uslova za proizvodnju veštačkog snega, ali da oni nisu iskorišćeni. Objašnjenje iz Olimpijskog centra s tim u vezi nazivaju dezinformacijom.

„Dezinformacije u vezi sa sistemom za proizvodnju veštačkog snega isplivale su na površinu, a priča o nedostatku meteoroloških uslova za taj proces zaslužuje naziv koji ne bismo nazivali pravim imenom. Sve to proizvelo je ogorčenje turista koji su svoje zimovanje ’ugovorili’ na Jahorini, a naročito vlasnika smeštajnih kapaciteta na ovoj planini”, naglašava se u pismu.

U nastavku autori podsećaju da većina vlasnika smeštajnih kapaciteta, posebno u zimskoj turističkoj sezoni, „zapošljava više od 2.000 ljudi” i postavljaju pitanje koliko je menadžment Olimpijskog centra „kadar” upravljati skijalištem koje „sve više i više tome i ugrožava budućnost onih koji su uložili mnogo truda i materijalnih sredstava u razvoj olimpijske planine”.

Sa druge strane, mogu se čuti i tvrdnje da se na Jahorini dešavaju „nelegalne radnje” i da „neko pokušava odvesti Olimpijski centar  u stečaj” kako bi ga mogao „jeftino kupiti”.

Sokolović kaže da bi voleo da o skijaškim centrima pričaju ljudi koji znaju šta je planina. „Problemi sa kojim se ove sezone bori Jahorina ni po čemu se ne razlikuju od problema koje imaju i svi drugi centri u bližem i širem okruženju.”

U razvoj skijaške infrastrukture na Jahorini Vlada Republike Srpske uložila je u potekle tri godine više od 20 miliona evra.

D. Stanišić

objavljeno: 09.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.