Jagodići ponovo u Kulpinu

Izvor: RTS, 01.Nov.2014, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jagodići" ponovo u Kulpinu

Za proteklih 20 godina dvorac u Kulpinu kod Bačkog Petrovca bio je centar za snimanje tri igrana i jednog dokumentarnog filma. O dvorcu se više saznala tek zahvaljujući televizijskim serijama "Sva ta ravnica" i "Jagodići". U njemu je snimljen i treći ciklus priče o grofovskoj porodici koja uskoro treba da se emituje na RTS-u - "Jagodići-Poslednji valcer".

Pavel Jurik iz Kulpina je u prva dva serijala priče o grofovskoj porodici Jagodić bio tehnička podrška ekipi, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trećem delu će se pojaviti kao statista. Radi u Muzeju starih poljoprivrednih mašina pa mu nije bilo teško da savlada ulogu.

"Radi se o vršidbi pšenice sa starim mašinama. To su dreš i parnjača, koja ju je pokretala", kaže Jurik.

Dvorac u Kulpinu je urađen u klasicističkom stilu sa tremom ispred ulaznih vrata, što ga dodatno ulepšava. Unutrašnjost sa starim nameštajem i ornamentima na zidovima vraća nas u period kada je u njemu živelo plemstvo, od Stratimirovića do Dunđerskih.

"Porodica Stratimirović, četvorica braće poreklom iz Hercegovine dobili su ovaj dvorac od Marije Terezije na poklon za vojne zasluge, pošto su se borili u ratu protiv Turske na strani Austrije", kaže Milica Marčeta, rukovodilac muzeja u Kulpinu.

Grofovska porodica Jagodić je imala posed u banatskom selu Konak kod Zrenjanina.

I danas postoji njihov originalni dvorac iz 1835. koji se nalazi u opštini Plandište. Posle privatizacije dobio je novog vlasnika, ali je ostao pod zaštitom države. Narodni muzej iz Zrenjanina je nedavno otkupio originalnu povelju kojom se potvrđuje porodično plemstvo Bogumilu Jagodiću.

"Nju je uradio Ernst Kral, čuveni bečki slikar i heraldičar, koji je radio grb Kraljevine Srbije, koji je usvojen 1882. godine",  kaže Vidak Vuković, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin.-

Jagodići su bili veleposednici, ali i čuvari srpske tradicije u Austro-ugarskoj. Pomagali su rad Matice Srpske, u kojoj se i danas čuvaju portreti istaknutih članova te porodice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.