Jagode, razlog za ostanak mladih u Pocerini

Izvor: RTS, 25.Maj.2020, 14:37

Jagode, razlog za ostanak mladih u Pocerini

Oko dve hiljade porodica u Pocerini bavi se proizvodnjom jagode. Izvoz u Rusiju i subvencije grada za kopanje dubinskih bunara znatno su uticali na proširenje proizvodnje i podizanje novih zasada.
Osamdesetih godina, jagoda se u Culjkoviću proizvodila na dvanaest ari. Četiri decenije kasnije uzgajaju je na više od pedeset hektara. Na obronicma Cera, zasade podižu i mladi voćari.

Vladimir Tovitović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da je proizvodnja jako zahtevna. "Bavim se već deset godina proizvodnjom jagode na otvorenom samo. Mogu da kažem da sam već ozbiljan proizvođač, imam hektar jagode odrađen sa frigo sadnicom."
Predrag Tovitović, Savet MZ Culjković, smatra da je zahvaljujući jagodi veliki broj mladih ostao na selu jer donosi  brz obrt novca i izvor je prihoda .
Dužina leja na hektaru meri se kilometrima. Ulog u proizvodnju je velik, a zarada slatka koliko i plod.
Jagodar Radoslav Marković potvrđuje da je zarada slatka i navodi da se proizvodnja naglo proširila od  kako je krenuo izvoz za Rusiju. Veća  je prodaja a i zarada.
Na hektaru u Pocerini posade 40 hiljada biljaka, u rodnoj godini uberu oko 15 tona jagoda. U čast voća koje im donosi prvu zaradu, organizuju i festival.
"Jagoda je jedan od najpoznatijih i najbitnijih proizvoda ovog kraja", kaže proizvođač Zoran Ninković, "postala je atrakcija jer je najranija kultura i brzo donosi novac posle duge zime."
Većina roda sa oko hiljadu i po hekatara ide u izvoz. Osim Rusima, slast pocerske jagode dopala se i Poljacima. Oni je ove godine traže više nego lane.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.