Jagland: Impresivni rezultati reformi sprovedenih u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2010, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagland: Impresivni rezultati reformi sprovedenih u Srbiji

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu s generalnim sekretarom Saveta Evrope (SE) Torbjornom Jaglandom o reformskim procesima u Srbiji i dobroj saradnji zemlje s tom organizacijom, saopšteno je iz kancelarije srpskog predsednika.

Predsednik Srbije je ponovio značaj statusno neutralne uloge Saveta Evrope na Kosovu i izrazio zahvalnost zbog aktivnosti SE na zaštiti kulturnog nasleđa Srba na Kosovu.

Kako se navodi, tokom susreta bilo je reči >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i o "sve boljoj saradnji Srbije s državama u regionu i u tom kontekstu je pomenuto nedavno usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Narodnoj Skupštini Srbije".

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je danas u Beogradu da su reforme sprovedene u Srbiji toliko impresivne da je Komitet ministara ove organizacije odlučio da prekine sa postpristupnim nadzorom i taj pristup zameni redovnom analizom koja se sprovodi u svim državama članicama.

"Čestitam Vladi Srbije na svim sprovedenim reformama koje su veoma impresivne. Zbog ovoga je Komitet ministara odlučio da postpristupni nadzor zameni redovnom analizom", rekao je Jagland posle sastanka s potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem.

Generalni sekretar je istakao da je Savet Evrope spreman da nastavi da pomaže Srbiji u svim potrebnim reformama, pre svega u reformi pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala.

Đelić je rekao da je Savet Evrope važan partner Srbije u evropskim integracijama, jer se EU oslanja na procene ove organizacije kada su u pitanju poštovanje ljudskih prava, vladavina zakona, prava manjina i slično.

On je najavio da će Srbija Savetu Evrope do juna poslati novi izveštaj o poštovanju ovih standarda, a da do kraja godine namerava da redefiniše svoj odnos sa tom organizacijom.

Govoreći o saradnji sa ovom organizacijom, Đelić je izrazio očekivanje da će Savet Evrope "nastaviti da poštuje međunarodno pravo" i da u svoje članstvo neće primiti Kosovo koje je jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije.

Đelić je ukazao i na značaj koji ima saradnja Srbije sa Bankom za razvoj Saveta Evrope od koje Srbija prima značajnu pomoć za rešavanje pitanja izbeglica, ekonomiju znanja i pomoć najugroženijim socijalnim grupama i za jun najavio posetu guvernera ove banke Rafaela Alomara.

Tokom jednodnevne, prve posete Srbiji otkako je stupio na dužnost generalnog sekretara SE oktobra prošle godine, Jagland se sastao s premijerom Mirkom Cvetkovićem, predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović, a razgovoraće s predsednikom Borisom Tadićem ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i predsednikom skupštinskog Odbora za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem.

Jagland će razgovarati i s ministarkama pravde i sporta, Snežanom Malović i Snežanom Samardžić.

Cvetković očekuje statusno neutralni odnos SE prema Kosovu

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas, tokom razgovara sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom, da očekuje da će Savet Evrope zadržati statusno neutralno angažovanje na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Premijer Cvetković je istakao da saradnja koju Srbija ostvaruje sa Savetom Evrope rezultira brojnim reformskim procesima u oblasti pravnog i institucionalnog uređenja zemlje, navodi se u saopštenju iz Cvetkovićevog kabineta.

"Smatramo da će 2010. godina biti izuzetno važna za proces evropskih integracija celog regiona. Takođe, verujemo da će Evropska unija uvažiti naše napore koje ulažemo u cilju približavanja EU i da će, u skladu sa tim, Srbija u najkraćem roku steći status kandidata za članstvo u EU", istakao je premijer Cvetković.

Veliki napredak u borbi protiv organizovanog kriminala

Zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland zaključili su danas u Beogradu da je Srbija postigla veliki napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u jačanju institucija koje se bave zaštitom građana i ljudskim i manjinskim pravima.

Vlada je u delo sprovela nameru da unapredi međunarodne odnose i približi zemlju evropskim integracijama, kao i da se efikasno suprotstavi organizovanom kriminalu, rekao je Dačić tokom razgovora s generalnim sekretarom SE.

Generalni sekretar SE je istakao zadovoljstvo razgovorima koje je vodio i napretkom Srbije u približavanju pravnim i socijalnim standardima SE, kao i prelaskom naše zemlje u novu fazu dijaloga sa tom organizacijom, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dačić je naglasio da je Deklaracijom o političkom pomirenju koji su potpisali SPS i DS uspostavljen osnov za funkcionisanje sadašnje vlade.

Tokom sastanka razgovaralo se o napretku koji je Srbija ostvarila u približavanju standardima SE od 2003. kada je pristupila toj organizaciji, kao i dosadašnjoj i budućoj saradnja sa institucijama i telima SE, u svetlu najavljenog razvoja evropskih odnosa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.