Jadranka Joksimović na Političkoj skupštini Evropske narodne partije u Briselu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Sep.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jadranka Joksimović na Političkoj skupštini Evropske narodne partije u Briselu

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u Briselu.

Tokom dvodnevne skupštine razgovarano je o novom sastavu Političke skupštine EPP nakon evropskih izbora, ustanovljen je sastav, program i glasačka pravila za predstojeći novembarski Кongres EPP-a, koji će se održati u Zagrebu, a razmatrane su i nove aplikacije za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << članstvo u EPP-u.

Radni deo Političke skupštine na kojem je bilo reči o aktuelnim dešavanjima u državama sestrinskih partija, Joksimović je iskoristila da predstavi aktivnosti SNS-a u prethodnom periodu. Govoreći o ekonomiji, ona je naglasila da je Srbija nastavila da uspešno sprovodi ekonomske reforme i da je nedavno proglašena za svetskog prvaka u privlačenju direktnih stranih investicija od strane uglednog lista koji se bavi finansijama i ekonomijom "Fajnenšel Tajmsa". Ovo je još jedna u nizu potvrda da Srbija ide u dobrom smeru i postaje odgovoran i ugledan partner u Evropi i svetu, naglasila je Joksimović.

Prateći skorašnje pozitivne poruke novoimenovane predsednice Evropske komisije (EК) Ursule fon der Lejen u vezi sa evropskom perspektivom regiona, Joksimović je ocenila da će drugi semestar 2019. godine biti važan pokazatelj i da Srbija očekuje da će se proces proširenja dodatno intezivirati u narednom periodu i ostati visoko na dnevnom redu institucija EU. Izrazila je očekivanje da će i kandidat za komesara za proširenje, koji će danas biti poznat, doći iz zemlje koja razume region i koja nema otvorena pitanja sa regionom.

Joksimović je, takođe, izvestila članove predsedništva EPP-a i članove sestrinskih partija da će redovni parlamentarni izbori u Srbiji biti održani na proleće 2020. godine. S tim u vezi, istakla je da najnovija istraživanja pokazuju da SNS uživa stabilnu podršku građana Srbije koja je krajem avgusta iznosila 53,4 odsto.

Ona je, takođe, prenela da jedan deo opozicije, uglavnom vanparlamentarne, poziva na bojkot izbora, kao i da neki od njih odbijaju da učestvuju u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova na koji se SNS, kao vladajuća partija, odazvala, jer smatramo da, kao država kandidat za članstvo u EU, kroz demokratski dijalog možemo dodatno da unapredimo neke od izbornih uslova.

Nesumnjivo je da je Srbija kao prednjačeća zemlja u procesu evropskih integracija uspostavila visoke standarde, ali smo i formiranjem Radne grupe Vlade Srbije dodatno pokazali spremnost da primenimo i sve preporuke OEBS-a (Кancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a) u cilju dodatnog unapređenja izbornih uslova.

Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.