Jačati bilateralne odnose Srbije i Poljske

Izvor: RTS, 11.Okt.2016, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jačati bilateralne odnose Srbije i Poljske

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Poljske Tomašem Njegođišem o daljem unapređenju saradnje u procesu evropskih integracija.
Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za dalje intenziviranje saradnje kako u okviru evropskih integracija tako i kroz dodatno unapređenje bilateralnih odnosa.

Kao primere saradnje naveli su i studijske posete >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Poljskoj, održavanje zajedničkih seminara, kao i predstojeće održavanje Beogradske konferencije.
Joksimovićeva je naglasila da Vlada ima za cilj da unapredi saradnju sa Višegradskom četvorkom i da su iskustva koje su te države imale u procesu pristupanja za Srbiju veoma značajna, iako su se političke okolnosti i odnos prema politici proširenja EU od tada značajno promenili.
Sagovornici su ocenili da je Poljska jedna od zemalja koja je najuspešnije iskoristila pretpristupne fondove, a zatim nastavila da pruža primer, kao članica EU, kako uspešno koristiti sredstva iz kohezionih fondova za sprovođenje reformi i unutrašnji razvoj zemlje, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.
Ministarka, koja je i nacionalni IPA koordinator, se zahvalila na podršci i razmeni iskustava koju na svom evropskom putu dobija od Poljske i istakla da su konkretna iskustva Poljske veoma značajna i dragocena, posebno kada je reč o korišćenju sredstava iz EU fondova.
Joksimovićeva je naglasila da se i Vlada Srbije prema procesu evropskih integracija postavila pre svega kao prema sredstvu, odnosno mehanizmu, za pokretanje unutrašnjeg razvoja države.
Takođe, naglasila je da je u pitanju sveobuhvatni proces, koji prožima sve oblasti društva.
Ministarka smatra da bez obzira na poteškoće koje se javljaju na tom putu, a sa kojima su se susretale i druge zemlje, neke u većoj, druge u manjoj meri, i to što političke okolnosti predstavljaju ponekad otežavajuće faktor, ukoliko se svaki napredak u procesu bude zasnivao na ostvarenim rezultatima, korist po građane i državu biće sve veća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.