Jačanje vojne saradnje Srbije i Rusije na novim osnovama

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jačanje vojne saradnje Srbije i Rusije na novim osnovama

Potpisan sporazum o saradnji u oblasti odbrane. – Ruski ministar Sergej Šojgu ocenio da je dosadašnja saradnja bila na nepristojnom nivou

Ministri odbrane Rusije i Srbije, Sergej Šojgu i Nebojša Rodić, potpisali su juče u Beogradu sporazum o saradnji u oblasti odbrane, na osnovu koga će u narednom periodu biti potpisana tri sporazuma, među kojima posebnu važnost ima onaj o vojnotehničkoj saradnji.

Šojgua je primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mu je uručio orden srpske zastave prvog stepena. Ruski ministar odbrane razgovarao je i sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, posle kojeg je objavljeno saopštenje u kojem se navodi da je Šojgu istakao da Rusija podržava politiku Vlade Srbije i teritorijalni integritet Srbije.

„Vučić je tokom razgovora naglasio da Srbija poštuje svoj ustav i deklaraciju o vojnoj neutralnosti koju je usvojila skupština”, precizirano je u saopštenju.

Za razliku od ostalih ministara odbrane koji se prilikom posete Srbiji uglavnom dočekuju u Domu Garde u Topčideru, ruski ministar dočekan je uz državne počasti na platou ispred Palate „Srbija” na Novom Beogradu gde se dočekuju šefovi država.

Šojgu je pred ovo zdanje došao u dugoj koloni u kojoj su bili i džipovi sa telohraniteljima, a obezbeđivali su je pripadnici vojne policije i MUP-a Srbije. Tokom intoniranja himni i pozdravljanja sa domaćinima, pripadnici obezbeđenja bili su raspoređeni u širokom luku oko ruske delegacije.

Posle sastanka sa Vučićem, Garda je ispred Palate „Srbija” izvela egzercir za gosta iz Rusije, to jest prikazala veštinu baratanja puškama razvijenu iz vojničkih radnji sa ličnim oružjem, što do sada nije bila praksa.

Ministar odbrane Nebojša Rodić rekao je da se saradnja Srbije i Rusije u oblasti odbrane gradi na novim osnovama i da je ona logičan nastavak u strateškom partnerstvu dve države, podsetivši da je ovo prva poseta ruskog ministra odbrane posle 14 godina.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu istakao je da odnosi dve zemlje sada dobijaju novi karakter u skladu sa odlukom predsednika Ruske Federacije, objasnivši da je dogovoreno školovanje oficira Vojske Srbije u Rusiji, izvođenje zajedničkih vojnih vežbi uključujući i one koje se odnose na vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu.

Takođe, uspostaviće se bolji kontakti generalštabova i razviće se saradnja u oblasti odbrambene industrije. Govoreći o minulom periodu, Šojgu je rekao da je saradnja u oblasti odbrane bila na „nepristojnom nivou”.

Tokom sastanka sa Vučićem, postignut je dogovor o saradnji u modernizaciji srpske vojske, navedeno je u saopštenju iz kabineta potpredsednika vlade, ali nije precizirano da li je bilo reči o toliko najavljivanoj nabavci savremenih višenamenskih borbenih aviona „mig 35” i raketnih sistema PVO.

„Šojgu je obavestio Vučića o procesu modernizacije ruske armije i planu da do 2020. godine Ruska Federacija uvede 70 odsto naoružanja najmodernije tehnologije. Tema razgovora bila je i tešnja saradnja dveju zemalja u obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i stogodišnjice početka Prvog svetskog rata”, navedeno je u saopštenju.

Rodić i Šojgu su, posle sastanaka, položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik ruskom vojniku.

Rodić i Šojgu potpisali Sporazum o saradnji u odbrani

BEOGRAD – Ministri odbrane Srbije i Rusije, Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, potpisali su danas u Beogradu strateški Sporazum o saradnji u oblasti odbrane dve zemlje.

Nakon potpisivanja sporazuma, ruski ministar Šojgu je objasnio da taj sporazum reguliše i pitanje obuke oficirskih kadrova u školama u Rusiji, kao i učešće oficira u različitim vojnim vežbama.

Šojgu je naglasio da je dogovoreno jačanje odnosa generalštabova Rusije i Srbije, kao i saradnje u oblasti vojne industrije, koja je, prema njegovim rečima, dostigla nepristojno nizak nivo.

„Proteklih 15, a mogu reći i 20 godina, nivo saradnje se smanjio do drastičnog, mogu da kažem nepristojnog nivoa, i najbolje je da odnose u oblasti vojne industrije uredimo u najkraćem roku”, rekao je Šojgu.

On je dodao da očekuje dinamičnu i plodnu vojnu saradnju dve zemlje.

Rodić je u izjavi novinarima rekao da je u pitanju krovni dokument iz kojeg će nastati mnogi drugi dokumenti o vojnoj saradnji Srbije i Rusije.

„Treba znati da je reč o sporazumu koji posle 15 godina na novim osnovama reguliše međusobne odnose vojske Rusije i Srbije”, istakao je Rodić.

On je dodao da je sporazum logičan sled dešavanja u 2013. godini, pošto je u maju potpisana i Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje.

„Ovaj dokument bazira se na partnerskim odnosima i podrazumeva kontinuitet bez oscilacija ka zajedničkom cilju, a to je očuvanje mira u svetu”, rekao je Rodić i ukazao da je Šojgu prvi ruski ministar odbrane koji je posetio Srbiju posle 14 godina.

Posetu Šojgua prati i veliki broj ruskih novinara, a nakon izjava dva ministra nije bilo omogućeno postavljanje pitanja.

Vučić sa Šojguom o jačanju bilateralne saradnje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejom Šojguom o nastavku bilateralne saradnje dve zemlje, potrebi poboljšanja ekonomske saradnje i investicijama u razvoj privrede u Srbiji.

Tema razgovora bila je i situacija na Kosovu i Metohiji, kao i rezultati nedavno održanih izbora, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Šojgu je istakao da će Rusija podržavati politiku Vlade Srbije i teritorijalni integritet Republike Srbije.

Vučić je tokom razgovora naglasio da Srbija poštuje svoj Ustav i skupštinsku Deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

Dogovoreno je i jačanje saradnje u oblasti bezbednosti, vojno-tehničkoj saradnji i modernizaciji srpske vojske.

Šojgu je Vučića obavestio o procesu modernizacije ruske armije i planu da do 2020. godine Ruska Federacija uvede 70 posto naoružanja najmodernije tehnologije.

Tema razgovora bila je i tešnja saradnja dve zemlje u obeležavanju 70 godišnjice oslobođenja Beograda i stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, dodaje se u saopštenju.

Poziv na takmičenje tenkista

 

Ministar Šojgu je rekao da je Vojsci Srbije upućen poziv da sledeće godine učestvuje na takmičenju tenkista u Rusiji. Tenkovske posade iz više država, u tenkovima ofarbanim u razne boje, nadmeću se u veštini upravljanja ovim oruđima.

M. Galović

objavljeno: 13.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.