Jačanje ekonomske saradnje

Izvor: RTS, 10.Mar.2011, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jačanje ekonomske saradnje

Srbiji i Turskoj predstoji period jačanja bilateranih odnosa, pre svega ekonomske saradnje, a oblast u kojoj bi mogao biti načinjen napredak u najskorijem roku jeste saobraćajna infrastruktura, istakli u Ankari premijeri Mirko Cvetković i Redžep Erdogan.

Dobri politički odnosi Srbije i Turske trebalo bi da budu maksimalno iskorišćeni za poboljšanje ekonomske saradnje dve zemlje, zajednička je ocena domaćina i gostiju posle prvog dana posete srpske državno-privredne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delegacije Ankari, koju predvodi premijer Mirko Cvetković.

Premijer Cvetković i njegov kolega Redžep Tajip Erdogan saglasili su se da dvema državama predstoji period jačanja bilateranih odnosa, pre svega ekonomske saradnje, a kao oblasti u kojima bi mogao biti načinjen napredak u najskorijem roku izdvojili su saobraćajnu infrastrukturu.

"Opšti utisak je da su ekonomski odnosi dobri, ali da mogu biti znatno bolji imajući u vidu ekonomske kapacitete zemlje", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare posle susreta sa turskim premijerom u Ankari.

Cvetković je konstatovao da u trgovinskoj razmeni dveju zemalja postoji veliki deficit na srpskoj strani i da nema značajnih međusobnih investicija.

Izrazivši očekivanje da će u najskorije vreme početi da se realizuje srpsko-turska saradnja na izgradnji drumskog Koridora 11, Cvetković je konstatovao da postoji i veliki prostor za saradnju nacionalnih avioprevoznika, kao i partnerstvo na drugim drumskim pravcima u Srbiji.

Erdogan: Podstaći poslovne ljude   

Premijer Erdogan je naglasio da strateški odnosi dve zemlje moraju rezultirati i delotvornijom ekonomskom saradnjom i privrednicima poručio da treba da imaju više inicijative, a ne da čekaju da im vlade otvaraju prostor za poslovanje.

"Uspostavljen je temelj za normalno poslovanje naših privrednika, ali moramo pospešiti investicione krugove i dodatno podstaći naše poslovne ljude", rekao je Erdogan.

"Kada je reč o putu Srbije ka EU pozdravili smo odlučnost srpske vlade na tom putu, jer će to pospešiti atmosferu mira na Balkanu", rekao je Erdogan.

Cvetković je premijeru Erdoganu zahvalio zbog uloge koju je Turska imala u evakuaciji srpskih državljana iz Libije.

Turski premijer je, u čast delegacije Srbije, priredio i svečanu večeru.

Prvog dana posete potpisani su bilateralni sporazumi o saradnji u borbi protiv teških krivičnih dela, terorizma i organizovanog kriminala i u oblasti životne sredine.

Cvetković se sastao i sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Mehmet Ali-Šahinom, koji je ocenio da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana i da to potvrđuje svojom miroljubivom politikom koja doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Premijer Cvetković će sutra učestvovati na biznis forumu u Istanbulu, na čelu državno-privredne delegacije Srbije. Premijer je rekao da će pozvati turske privrednike da investiraju u srpsku ekonomiju.

Cvetković je položio venac na grob utemeljitelja moderne turske države Kemala Ataturka, uz poruku da se odnosi Srbije i Turske razvijaju u pravcu strateškog partnerstva.

"Čast mi je da u ime Vlade Republike Srbije odam poštu Kemalu Mustafi Ataturku, istorijskoj ličnosti koja je u značajnoj meri obeležila dvadeseti vek i čija je vizija ostavila neizbrisiv trag na razvoj prijateljske Turske", upisao je Cvetković u svečanu knjigu.

"Na tekovinama takve tradicije srpsko-turski odnosi danas se svestrano razvijaju i izgrađuju u pravcu strateškog partnerstva, u najboljem interesu građana dve zemlje i čitavog regiona", poručio je premijer Cvetković, koji je potom sa članovima srpske državne delegacije obišao mauzolej "Anitkabir".

U političkom delu delegacije Srbije su, pored premijera Cvetkovića, zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Drugog dana posete, premijera Cvetkovića će u Istanbulu primiti carigradski patrijarh Vartolomej.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković i Erdogan za intenzivniju ekonomsku saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2011

ANKARA -..Predsednici vlada Srbije i Turske Mirko Cvetković i Redžep Tajip Erdogan saglasili su se danas da dvema državama predstoji period jačanja bilateranih odnosa, pre svega ekonomske saradnje, a kao oblasti u kojima bi mogao biti načinjen napredak u najskorijem roku izdvojili su sektor saobraćajne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

PREMIJERI SRBJE I TURSKE ZA INTENZIVNIJU EKONOMSKU SARADNJU

Izvor: Kurir, 10.Mar.2011

ANKARA - Predsednici vlada Srbije i Turske Mirko Cvetković i Redžep Tajip Erdogan saglasili su se u četvrtak da dvema državama predstoji period jačanja bilateranih odnosa, pre svega ekonomske saradnje, a kao oblasti u kojima bi mogao biti načinjen napredak u najskorijem roku izdvojili su sektor...

Nastavak na Kurir...

Danas Poslovni forum srpskih i turskih privrednika

Izvor: Beta, 11.Mar.2011, 01:24

BEOGRAD, 11. marta 2011. (Beta) - U Istanbulu će danas, u okviru posete državno-privredna delegacija Srbije Turskoj, biti održan Poslovni forum kojem će prisustvovati veći broj privrednika dve zemlje...U Tursku su otputovalu predstavnici srpskih kompanija koje već izvoze u tu zemlju ili planiraju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.