Jača saradnja Slovenije i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2009, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jača saradnja Slovenije i Srbije

LJUBLJANA - Predsednici Srbije i Slovenije Boris Tadić i Danilo Tirk naglasili su danas prijateljske odnose dve zemlje, kao i značaj privredne i kulturne saradnje.

Tadić i Tirk su na konferenciji za novinare nakon razgovora na Brdu kod Kranja pozdravili prijateljske odnose između dve zemlje i dva naroda.

Dva predsednika su naglasili značaj privredne saradnje i nastupa na trećim tržištima, kao i značaj saradnje u oblasti kulture i školstva. Ocenili su jezik kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << značajan faktor sporazumevanja dva naroda.

Tadić je obećao da će se potruditi da se na srpskim univerzitetima uči slovenački jezik i očekuje ostvarenje prava pripadnika srpske zajednice u Sloveniji kao i Slovenaca da u školama i univerzitetima uče srpski.

Tadić i Tirk su naveli značaj principa pravičnosti u međusobnoj saradnji kao i u odnosu prema drugim zemljama i u rešavanju problema, a posebno kada je u pitanju sukcesija imovine bivše SFRJ.

Tadić danas treba da u Ljubljani razgovara sa predsednikom parlamenta Pavelom Gantarom, dok je za posle podne predviđena poslovna slovenačko-srpska konferencija u Privrednoj komori Slovenije.

Predsednik Srbije će sutra razgovarati sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, a sa Tirkom će posetiti preduzeće Hermes SoftLab koje je u vlasništvu srpskog preduzeća Komtrejd.

Tadić će takođe razgovarati sa parohom Srpske pravoslavne crkve Peranom Boškovićem, a sutra posle podne i sa predstavnicima srpske zajednice u Sloveniji.

Potpisan sporazum o socijalnom osiguranju

Srbija i Slovenija potpisale su danas sporazum o socijalnom osiguranju, čime su stvaraju uslovi za ostvarivanje prava na penziju građana Srbije koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji i građana Slovenije koji su deo radnog staža ostvarili u Srbiji.

Sporazum su na Brdu kod Kranja potpisali resorni ministri dve zemlje, Ivan Svetlik i Rasim Ljajić.

Sporazum o socijalnom osiguranju potpisan je nakon višemesečnih pregovora dve zemlje, tokom zvanične posete predsednika Srbije Borisa Tadića Sloveniji.

Otvoren srpsko-slovenački poslovni forum

Predsednici privrednih komora Srbije i Slovenije Miloš Bugarin i Zdenko Pavček izrazili su očekivanje da će poslovni forum na kome danas u Ljubljani učestvuju predstavnici kompanija dveju zemalja rezultirati povećanjem obima trgovinske saradnje i konkretnim poslovnim ugovorima.

Bugarin je agenciji Tanjug izjavio da je ove godine, usled svetske ekonomske krize, zabeležen pad nivoa trgovinskih odnosa dveju zemalja, pri čemu je izvoz iz Srbije u Sloveniju pao za 44,2 odsto, a uvoz za 35 odsto.

"Zadatak dve privredne komore je da zajednički deluju kako bi taj negativi trend bio zaustavljen", istakao je Bugarin. Prema njegovim rečima, visoka komplementarnost dveju privreda i duga tradicija saradnje pružaju izuzetan temelj za dalje produbljivanje ekonomskih odnosa dveju zemalja.

Predsednik slovenačke privredne komore Zdenko Pavček istakao je da Slovenija ni sa jednom državom nema intenzivniju ekonomsku saradnju.

"Srbija je prva destinacija po investicijama slovenačke privrede i ukupno je do sada više od milijardu i sedamsto miliona evra uloženo u srpsku privredu", kazao je Pavček.

Prema njegovim rečima, današnji slovenačko-srpski poslovni forum najveći je koji je ikada organizovala Privredna komora Slovenije.

Forumu koji se danas održava u Ljubljani prisustvuju predstavnici oko 110 privrednih subjekata iz Srbije. U plenarnom delu današnjeg poslovnog foruma privrednicima dveju zemalja obratiće se predsednici Boris Tadić i Danilo Tirk.

U okviru foruma u glavnom gradu Slovenije biće otvoren srpski poslovni klub u Ljubljani. Srpski privrednici su na početku dvodnevne posete Sloveniji u centru Ljubljane obišli gradilište crkvenog Kulturno-pastoralnog centra u kome će biti sedište mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cele Italije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.