Jača konkurencija u korist potrošača

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jača konkurencija u korist potrošača

Za tri godine postojanja Komisije za zaštitu konkurencije nijedna kazna nije izrečena. Po novom zakonu, Komisija dobija pravo da uđe u prostorije firme, pregleda poslovnu dokumentaciju, a ako firma ne sarađuje, Komisija može da zatraži asistenciju policije.

Dosadašnje odluke Komisije za zaštitu konkurencije ostajale su, zbog zakonskih ograničenja, mrtvo slovo na papiru. Novim zakonom o zaštiti konkurencije, čija primena počinje danas, Komisija dobija mnogo šira ovlašćenja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << To će, kako se očekuje, ojačati konkurenciju na tržištu, a najviše koristi imaće potrošači.

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da smo zbog nedozvoljenog sporazuma plaćali osiguranje od auto-odgovornosti po najvišim cenama. Ali, zašto smo letos kupovali najskuplje ulje, do odgovora na to pitanje komisija, zbog ograničenih ovlašćenja, još nije došla.

"Iz tog postupka sledio je drugi postupak, gde su nam neki proizvođači ulja odnosno trgovine, dostavili dokaze odnosno ugovore koje imaju proizvođači sa trgovinama gde se zapravo vidi da proizvođači ulja insistiraju na održavanju minimalne prodajne cene ulja, znači uslovljavaju", izjavila je Dijana Marković Bajalović, predsednica Komisije za zaštitu konkurencije.

Međutim, samo okončanje postupka, malo je značilo.

Kako je Bajalović objasnila, do sada je te kazne trebalo da izriče sudija za prekršaje. Međutim, za poslednje tri godine i nešto više rada Komisije, ni jedna jedina kazna nije bila izrečena. Sudije za prekršaje su se pozivale na njihove kratke rokove, zastarelosti u zakonu o prekršajima.

Izricanje novčanih kazni, prema novom zakonu o zaštiti konkurencije, čija je primena počela danas, prešlo je u nadležnost Komisije.

Važno je, kažu u Komisiji, i to što od danas imaju pravo da, radi prikupljanja dokaza, uđu u prostorije firme, pregledaju poslovnu dokumentaciju, pa i da je privremeno oduzmu. Ako firma ne sarađuje, Komisija može da zatraži asistenciju policije.

Uveden je i svedok saradnik. Naime, onaj ko prvi ukaže Komisiji na postojanje zabranjenog sporazuma i dostavi dokaze, može da računa na oslobađanje ili ublažavanje kazne.

Komisija će od danas moći i da propisuje ponašanje učesnika na tržištu, a prekršioci će plaćati od 500 do 5.000 evra, u dinarskoj protivrednosti, i to za svaki dan nepoštovanja mera Komisije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.