JUŽNA KOREJA UDARILA NA KINU! Rastu tenzije oko Tajvana - Peking žestoko odgovorio na pritiske

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2023, 19:34

JUŽNA KOREJA UDARILA NA KINU! Rastu tenzije oko Tajvana - Peking žestoko odgovorio na pritiske

Jun je u intervjuu rekao da je do povišenih tenzija oko Tajvana došlo zbog pokušaja da se silom promeni status kvo, čemu se on protivi.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo je danas na razgovor kineskog ambasadora Sing Haiminga, nakon što je zvanični Peking kritikovao izjave južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola o Tajvanu.

Južnokorejske vlasti su protestovale zbog "diplomatske neljubaznosti" Pekinga, navodi se u saopštenju ministarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Zvanični Seul se odlučio na taj potez nakon što su vlasti Kine i Južne Koreje razmenile oštre reči povodom Junovog intervjua za Rojters, piše ta agencija.

- Pitanje Tajvana nije samo problem Kine i Tajvana, kao i pitanje Severne Koreje. To je globalni problem - rekao je Jun.

Nakon intervjua, kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je Junove izjave i pozvalo Južnu Koreju da se na "razborit" način bavi pitanjima u vezi sa Tajvanom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.