Izvor: B92, 14.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"JUTOPIJA" B92: LUSTRACIJA

Beograd -- Iako se brojne nevladine organizacije vec dugo zalazu za donosenje zakona o lustraciji, ili pravnom rasciscavanju s prosloscu i sa onima koji su, vrseci javne funkcije, krsili ljudska prava, siroka javna debata pokrenuta je tek pre neki dan, kada je republicki ministar pravde Vladan Batic zatrazio hitna razresenja u pravosudju. Povodom inicijative za razresenje 150 sudija, koju je Batic podneo Vrhovnom sudu Srbije, Leposava Karamarkovic, predsednica tog suda, kaze da se "stvara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utisak da ministar cini sve, a da ga pravosudje blokira". "Reci na televiziji imena 150 ljudi...pa vi znate da i u krivicnom pravu i u svakom drugom postupku postoji pretpostavka nevinosti. Nije ministar sa mnom razgovarao, pa rekao 's obzirom na to da vi treba da pretocite to u predlog i s obzirom na to da ce pred vasim sudom to biti procesuirano, je li moguce vremenski 150 predmeta zavrsiti u roku od 2 meseca? A reci na televiziji da cemo zavrsiti u roku od 2 meseca i obecanje javnosti, bez pokrica, da cemo mi drugi, a ne oni koji su podneli takvu inicijativu, zavrsiti zavrsiti taj posao, to je apsolutno nemoguce. Ta inicijativa, takva, ni podataka ni dokaza, mi smo je vratili i rekli im, 'posto vi radite upravno administrativne poslove, a i inace vas zakon obavezuje da inicijativu fundirate razlozima i dokazima, dajte nam razloge i dokaze za svakog od 150 sudija. Do danas to dobili nismo", kaze Leposava Karamarkovic.

Profesor pravnog fakulteta Vladimir Vodinelic, koji je kao clan centra za unapredjenje pravnih studija napisao predlog zakona o Lustraciji, smatra da je Srbiji potreban sveobuhvatan zakon koji se ne bi odnosio samo na pravosudje. "On bi sadrzao okvir lustracionog postupka, a osim toga bismo imali i specificne odredbe koje su prilagodjene lustraciji u pojedinim segmentima. Recimo, kada se radi o medijima, morali biste da imate posebne odredbe u nekom delu, kao sto bi se te odredbe razlikovale od onih koje se odnose na pripadnike SDB, a potom, drugacije, opet, u jednom delu, shodno prirodi specificnosti, za lustraciju na Univerzitetu itd. To je, dakle, osnovna struktura tog nacrta, on postavlja opsti okvir, vodeci racuna o pravima koja imaju oni koji bi bili u tom postupku", kaze Vodinelic.

Opsirnije o Lustraciji u "Jutopiji" B92 od 15:00 do 16:00.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.