Izvor: B92, 19.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JUGOSLAVIJA PRIMLJENA U MMF

Savezna Republika Jugoslavija u sredu uvece ponovo je postala punopravan clan Medjunarodnog monetarnog fonda. U izjavi za Radio B92, komentarisuci povratak Jugoslavije u MMF, guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic izjavio je da "je to velik uspeh za SRJ i za NBJ". "Posle samo 2 meseca pregovora mi smo primljeni i ja mislim da se skoro nije desilo da neka zemlja tako brzo bude primljena. To pokazuje i da je nas predsednik sirom otvorio vrata u svet i da je nasa strucna ekipa radila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobro. To znaci da su nama sada sirom otvorene kapije svetskog kapitala, to je zeleno svetlo za investitore i mi ocekujemo da u sledecoj godini krenu i prve ozbiljnije investicije u nasu zemlju. Ovo ne samo da je dobra vest za Jugoslaviju vec i za Jugoistocnu Evropu i ja se nadam da nas cekaju mnogo bolja vremena", rekao je Dinkic za B92.

Jedan od portparola MMF izjavio je da je Jugoslavija, prijemom u tu instituciju, postala njena 183. clanica. Pitanje prijema SRJ u MMF bilo je pre svega vezano za regulisanje preostalog duga bivse SFRJ pre njenog raspada, rekao je on. Jugoslavija je iz MMF iskljucena 1992, a iz Svetske banke 1993. godine zbog uloge SRJ u ratovima na Balkanu i zbog odbijanja da otplati svoja dugovanja, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.