Izvor: B92, 22.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JUGOSLAVIJA DOBILA 800 MILIONA DOLARA KREDITA OD MMF

Beograd -- Jugoslovenska delegacija predvodjena potpredsednikom Savezne vlade Miroljubom Labusom sklopila je s Medjunarodnim monetarnim fondom nov trogodisnji finansijski sporazum vredan 800 miliona dolara. Nakon dvonedeljnih pregovora s Misijom MMF, dogovorena je i poslednja rata postojeceg stend-baj arnazmana vrednog 65 miliona dolara. Ocekuje se da ce Odbor izvrsnih direktora MMF potvrditi ove sporazume i da ce sredstva po osnovu poslednje rate stend-baj aranzmana i prve rate novog trogodisnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aranzmana Jugoslaviji biti stavljena na raspolaganje do maja ove godine. U izjavi za B92, guverner NBJ Mladjan Dinkic kaze da je prava retkost da neka zemlja tokom samo godinu i po dana sklopi 3 aranzmana s MMF. "Ovo znaci mnogo vecu sigurnost jer MMF vise nece kvartalno revidirati i sagledavati rezultate nase ekonomske politike, sto znaci da imamo mnogo vece poverenje. To znaci i pocetak realizacije otplate duga prema Pariskom klubu jer je potpisivanje trogodisnjeg aranzmana bilo preduzlov da 51 odsto duga bude otpisan, realizacija sporazuma znacice i otpis dodatnih 16 odsto. Ovo je znacajno i za eksternu likvidnost nase zemlje, a u maju cemo dobiti i medjunarodno priznanje konvertibilnosti dinara, sto znaci da smo mnogo sigurnija zemlja za ulaganja nego sto smo bili pre godinu dana i da idemo pravim putem", kaze Dinkic. Preostaje da ovu odluku potvrdi bord direktora MMF, u kome glavnu rec vode Amerikanci. Upitan da li ce i u kojoj meri politika tu igrati ulogu, imajuci u vidu zahteve SAD koje treba ispuniti do 31. marta, Dinkic kaze: "Sto se tice ekonomskog dela, tu je sve izvesno, a necu ni da razmisljam o nekim drugim stvarima. Mislim da SAD imaju uticaj na odlucivanje MMF, ali saopstenje MMF, koji je dosta krut u saopstenjima i retko hvali, dakle u tom saopstenju MMF hvali rezultate koje smo do sada postigli i to mi daje optimizam da ce u maju sve biti u redu i da Izvrsni bord MMF potvrditi sporazum", kaze Dinkic.

Novinar nedeljnika NIN Tanja Jakobi smatra da postoje relativno male sanse da bord MMF u maju ne potpise sporazum koji je sklopljen zato sto ce Beograd postavljene zahteve ispuniti na vreme. Otpis duga od dodatnih 16 odsto je izuzetno vazan za zemlju, kaze Tanja Jakobi. "Odluka da taj psorazum bude sklopljen, ali da ne bude odobren pre nego sto Jugoslavija ispuni odredjene uslove ne znaci omekasavanje Vasingtona, vec je pre dodatno ohrabrenje, odnosno sargarepa za SRJ, znaci 'odobricemo sve ekonomske stvari, ali morate uraditi ono sto trazimo od vas'. Nisu SAD jedine koje uslovljavaju pomocdaljom saradnjom SRJ s Hagom jer i u MMF i u Svetskoj banci sede predstavnici zemalja Evropske unije koje to takodje traze, pa ovakve odluke treba tumaciti kao zelje medjunarodne zajednice, a ne samo SAD", kaze Tanja Jakobi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.