JOSIPOVIĆ: PROVERITI NAVODE IZ SPISKOVA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

Izvor: Kurir, 25.Jan.2011, 03:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOSIPOVIĆ: PROVERITI NAVODE IZ SPISKOVA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je u ponedeljak da treba još poboljšati saradnju tužilaštava Srbije i Hrvatske kako nevini s popisa osumnjičenih za ratne zločine u obe zemlje ne bi stalno bili pod sumnjom.

Komentarišući novi srpski popis s imenima 33 hrvatska državljana protiv kojih su bivši vojni sudovi SFRJ i SRJ vodili postupke za ratni zločin, Josipović je za Hrvatski radio rekao da treba proveriti navode za svaku osobu kako nevini ljude ne bi bili držani >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u neizvesnosti.

"Saradnja hrvatskog i srpskog državnog tužilaštva je dobra, a trebalo bi je možda još poboljšati kako ljudi koji nisu počinitelji zločina, a nalaze se na jednom ili drugom popisu, ne budu stalno pod sumnjom", ocenio je Josipović. On je naveo i da Hrvatska ima popis osumnjičenih za ratne zločine, koji je "puno veći, i koji je dostavljen Srbiji".

Komentarišuci slučaj hrvatskog veterana Tihomira Purde, koji je u BiH uhapšen po poternici Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin, Josipović je rekao da ne postoje nikakvi pravni mehanizmi kojima bi Hrvatska sada mogla da ga zaštiti. "Ako pravosuđe BiH proceni da su ispunjeni uslovi, on će vrlo verovatno biti izručen Srbiji, a ako oceni da nema dokaza, očekujem da će biti oslobođen", dodao je hrvatski predsednik.

On je podsetio na odluku tužilaštva u Osijeku da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv Purde u Hrvatskoj. Josipović je ponovio da Hrvatska poštuje suverenitet svih svojih suseda, ali i da traži ravnopravnost Hrvata u BiH. On je, međutim, dodao da je "unutrašnja stvar BiH kako će rešiti ravnopravnost tri konstitutivna naroda".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.