JOSIPOVIĆ: NUŽNO JE MEĐUSOBNO POŠTOVANJE

Izvor: Kurir, 12.Jul.2010, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOSIPOVIĆ: NUŽNO JE MEĐUSOBNO POŠTOVANJE

BEČ - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da za pomirenje u regionu nije potrebno zajedničko viđenje novije istorije, ali je potrebno međusobno poštovanje.

BEČ - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je  da za pomirenje u regionu nije potrebno zajedničko viđenje novije istorije, ali je potrebno međusobno poštovanje.

"Što se tiče tumačenja naše istorije, na primer po pitanju Bosne i Hercegovine, očigledno nikada neće biti jedinstvenog pogleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kod Srba, Hrvata i Bošnjaka"; rekao je on  u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", dodavši da je potrebno o tome razgovarati radi uspostavljanja poverenja.

Josipović je rekao da je "hrvatska politika učestvovala u onom lošem što se dogodilo BiH, iako je Milošević bio taj koji je započeo rat".

On je rekao i da nije neophodno da se postigne saglasnost ni oko pitanja da je raspad bivše Jugoslavije bio neizbežan.

"To nije važno. Jugoslavija se raspala. Neki to smatraju dobrim, drugi lošim. Većina će misliti da nije moglo drugačije i da je bilo normalno formirati nacionalne države", rekao je Josipović.

Po njegovom mišljenju, "Hrvatska je vodila odbrambeni rat".

"Nezavisno od državnosti, radilo se najpre o postojanju. Oni, međutim, koji su u tom ratu primenili zločinačka sredstva, Hrvatskoj nisu napravili nikakvu uslugu. Danas osuđujemo Hrvate koji su počinili zločine nad Srbima. To je deo jedne istorijske katarze", naglasio je Josipović.

On je odbacio procenu "Standarda" da je Franjo Tuđman težio ka jasnom etničkom odnosu "egzodusom Srba iz Hrvatske".

"Ono što vi nazivate egzodusom ima dve strane. Istoričari će odlučiti šta su posledice ratnih dejstava i šta su pri tom bile posledice jednog plana jedne i druge strane. Jedinstvo vlada u tome da svako danas ima pravo da se vrati i preuzme svoje vlasništvo, kako Srbi, tako i Hrvati", rekao je Josipović.

Bolje dogovor nego tužbe

Kada je reč o međusobnim tužbama pred Međunarodnim sudom pravde između Hrvatske i Srbije, Josipović je rekao da se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem složio da se "ti problemi lakše mogu rešiti dogovorom nego tužbama".

"Ako ciljeve tužbi, a to je istraga sudbine nestalih, sudbina dobara i odgovornost za zločine, na drugi način možemo postići, zašto onda traćiti novac i vreme na to", istakao je on.

Josipović je rekao da sada očekuje korake srpske strane.

"Srbija je već napravila veliki napredak. Nekom kao što je predsednik Tadić verujem da će napraviti i dalje napretke", kazao je on.

Nikad u Blajburg

Šef hrvatske države je rekao da nikada neće učestvovati proslavama u Blajburgu, gde se veliča ustaška država.

"Hrvatski Ustav zasniva Republiku sa pravom na antifašističkoj borbi. Međutim, priznajem da su i partizuani pravili greške. Tuđman se trudio da postigne pomirenje onih koji su se tokom Drugog svetskog rata borili na različitim stranama. To nije bilo uspešno, jer nije bilo jasnog pogleda na istoriju", rekao je on.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.