JOSIPOVIĆ I PERES POLOŽILI VENCE U JASENOVCU

Izvor: Kurir, 25.Jul.2010, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOSIPOVIĆ I PERES POLOŽILI VENCE U JASENOVCU

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i predsednik Izraela Šimon Peres posetili su danas Spomen-područje Jasenovac i Memorijalni muzej.

Predsednici Hrvatske i Izraela položili su vence na spomenik Jasenovački cvet i održali kratke govore, prenela je Hrvatska televizija.

Hrvatska i Izrael su dve su male prijateljske zemlje okrenute budućnosti, potvrdili su Josipović i Peres.

- Dve zemlje veže veliko prijateljstvo, nema otvorenih pitanja, a ima i prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da se dobra saradnja unapredi - rekao je Josipović novinarima posle potpisivanja sporazuma o kulturnoj i obrazovnoj saradnji od 2010. do 2012.

- Male zemlje mogu stvarati velike nove vrednosti, a dve male zemlje mogu postati izvrsna kombinacija - rekao je Peres.

Istorija nam je ranjena, ali moralna osnova ostaje čvrsta i uverljiva, dodao je izraelski predsednik i pohvalio hrvatski narod što je odlučio da ne ponavlja greške iz prošlosti.

Osuda holokausta

ZAGREB - Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izrazila je danas u Zagrebu, tokom razgovora s predsednikom Izraela Šimonom Peresom, potpunu privrženost Hrvatske politici koja najdublje osuđuje holokaust, saopšteno je iz njenog kabineta.

Jadranka Kosor je rekla i da Hrvatska istovremeno radi na edukaciji novih naraštaja da se takva tragedija nikad ne ponovi.

Predsednik Izraela zahvalio je premijerki Hrvatske na svemu što vlada te zemlje čini u toj oblasti, ali i na njenom ličnom angažmanu, navedeno je u saopštenju.

Kosor i Peres su se zauzeli za jačanje privredne saradnje Hrvatske i Izraela.

Jadranka Kosor je navela da Hrvatska smatra Izrael vrednim prijateljem, kao i da će ostati predana daljem razvoju hrvatsko-izraelskog partnerstva i dijaloga.

Peres je danas razgovarao i sa bivšim predsednikom Stjepanom Mesićem, a u razgovoru je izrazio zadovoljstvo što je posetio Hrvatsku i imao prilike da upozna zemlju i ljude, saopšteno je iz Mesićevog kabineta, prenosi Beta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.