JOŠ JEDNA ZEMLJA NA PUTU ZA BRIKS: Podnet zvaničan zahtev, međunarodna organizacija biće JAČA nego ikad

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2023, 18:08

JOŠ JEDNA ZEMLJA NA PUTU ZA BRIKS: Podnet zvaničan zahtev, međunarodna organizacija biće JAČA nego ikad

Održan sastanak u Šangaju

Predsednica Hondurasa Siomara Kastro podnela je zvaničan zahtev za ulazak zemlje u Novu razvojnu banku BRIKS-a, saopštila je vlada te države.

- Predsednica Siomara Kastro sastala se u Šangaju sa šeficom Nove razvojne banke BRIKS-a Dilmom Rusef koja je zvanično primila zahtev Hondurasa za ulazak u organizaciju - navodi se u saopštenju na Tviteru.

Kako je precizirano, u narednim danima će biti formirana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vladina tehnička komisija koja će započeti proces pristupanja. Politička odluka o formiranju Nove razvojne banke u okviru BRIKS-a doneta je 2013. godine na samitu u Durbanu u Južnoj Africi.

La Pdta.@XiomaraCastroZ, visitó en Shanghái a la presidenta del Nuevo Banco de Desarrollo de #BRICS, @dilmabr, quien recibió formalmente la solicitud para el ingreso de #Honduras al organismo. En los próximos días viajará una Comisión Técnica de gobierno para iniciar el proceso. pic.twitter.com/svk6hWADhv

— Gobierno de Honduras (@GobiernoHN) June 10, 2023

Na sledećem samitu u brazilskom gradu Fortalezi 2014. godine, potpisan je sporazum o osnivanju banke. Ona je zvanično počela sa radom 7. jula 2015. godine.

Glavni zadatak institucije je finansiranje infrastrukturnih projekata i projekata održivog razvoja u zemljama članicama BRIKS-a i u zemljama u razvoju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.