JOŠ IMA NADE ZA SRBIJU: Nagradu dao siromašnima

Izvor: Mondo, 06.Sep.2016, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ IMA NADE ZA SRBIJU: Nagradu dao siromašnima

Student Jovan Milić (20), svoju nagradu od 1.000 evra, koju je u junu dobio u Beogradu, poklonio je nasiromašnijoj deci u Nišu.

Foto: Privatna arhiva Jovan Milić prima nagradu

Pomoć u paketima, u kojima je bilo najviše školskog pribora, dobilo je 19 dece iz šest niških porodica.

Milić je za "Niške vesti" rekao da nije imo dilemu kako će potrošiti novac od nagrade, ali jeste bilo teško izabrati kome pomoći.

Siromašnih je mnogo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << a siromaštvo je prikriveno i ove porodice nerado govore o svojoj teškoj materijalnoj situaiji”, rekao je Milić (20), odlični student druge godine niškog Mašinskog fakulteta.

Na takmičenje iz predmeta “Cirkularna ekonomija” prijavio se zajedno sa 50 studenta iz cele Srbije. Nagradu od 1.000 evra dobio je kao drugoplasirani, a ovo takmičenje organizovala je Francuska privredna komora u Beogradu. Prvo i treće mesto (1500 i 500 evra) dobili su studenti iz Beograda.

Jovan je srednji sin u porodici Milić, ima stariju sestru i mlađeg brata i kako kaže, dobro mu je poznato koliko je njegovim roditeljima teško školovanje dece, posebno u spetembru kada je školarcima potrebno sve – od školskog pribora do garderobe.

U kupovini i opremanju ovih paketa pomogla mi je majka. Pre svega smo kupovali školski pribor: drvene bojce, sveske, flomastere, olovke. Najveći izdatak su bili sintisajzeri i metalofoni za muzičko vaspitanje, koji su preskupi. Nekim porodicama, a bilo ih je šest sa ukupno devetnaestoro dece, kupili smo i patike i rančeve. Rukovodili smo se, pre svega, njihovim potrebama. Kupovali smo i krompir, testeninu, slatkiše, hemiju, sve što je jednoj porodici potrebno za neki kraći period”, rekao je Milić.

U odabiru porodica koje će dobiti pomoć pomogli su niški mediji i Srpska pravoslavna crkva.

“Bilo je jako teško napraviti izbor. Porodica Milivojević ima pet školarca, ostale imaju po tri ili dva đaka.”, naveo je Jovan.

Po njegovom saznanju, najviše siromašnih je u opštini Pantelej, a među onima koji su dobili pomoć od Milića je i porodica iz Gračanice na Kosovu.

Milić je rekao da se njegova humanitrana aktivnost neće završiti ovom akcijom.

Plan mi je da osnujem Fond za mlade talente. Znam da u Nišu postoje deca koji postižu odlične rezultate u školi, a nemaju osnovne uslove za rad, nekada nemaju ni šta da jedu. Cilj je da se pomogne upravo njima, da sredstvima iz ovog Fonda lakše žive, uče i postižu vrhunske rezultate”, naveo je Jovan.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.