JEZIVE SCENE! DA LI JE OVO TA DEMOKRATIJA I SLOBODA? Kažnjen jer nosi tradicionalni palestinski šal, grupa policajaca nasrće na devojčicu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2023, 16:23

JEZIVE SCENE! DA LI JE OVO TA DEMOKRATIJA I SLOBODA? Kažnjen jer nosi tradicionalni palestinski šal, grupa policajaca nasrće na devojčicu (VIDEO)

U Francuskoj su, uprkoz zabrani, održani skupovi podrške Palestini.

Uprkos novoj i često osporavanoj zabrani svih propalestinskih skupova ovog četvrtka u Parizu se okupilo nekoliko stotina demonstranata.

Kako snimci sa lica mesta pokazuju francuski policajci i pripadnici žandarmerije pokušali su da rasture skup koristeći suzavac i vodene topove.

🇫🇷🇮🇱🇵🇸Este conflito, mais cedo ou mais tarde, será transportado para a França. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Os judeus precisam sair da França o quanto antes. Manifestação noturna em andamento em #Paris: várias centenas de pessoas marcham em apoio à Palestina. pic.twitter.com/LvR3VJtpG4

— Hilbert Y. Takara (@Hilberttakara) October 15, 2023

Zabrana skupova najavljena je dan ranije u dopisu koju je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin poslao policiji navodeći, kao razlog, zabrinutost za jevni red.

- Propalestinske demonstracije moraju biti zabranjene jer bi mogle ugroziti javni mir - rekao je ministar.

Dodao je i da će svako organizovanje takvih protesta biti sankcionisano, a učesnici uhapšeni.

Darmanin je takođe pozvao policiju da zaštiti sve lokacije koje posećuju francuski Jevreji, kao što su sinagoge i škole, i rekao da će svaki stranac koji iskaže antisemitizam na francuskom tlu biti "odmah proteran".

Zabrana je usledila nakon smrtonosnog i masovnog napada militantne grupe Hamas na Izrael tokom vikenda u kojem je poginulo više od 1.200 ljudi.

Uprkos zabrani demonstranti su se okupili i uzvikivali parole na francuskom jeziku "Svi smo mi Palestinci“ i "Palestina će živeti, Palestina će pobediti".

A pesar de que fueron prohibidas por el Gobierno francés, miles de personas abarrotaron el viernes, la Plaza de la República de París para mostrar su apoyo al pueblo palestino y repudiar los crímenes de guerra cometidos por Israel.#Palestina #GazaUnderAttack #Gaza #YaliCapkini pic.twitter.com/KxhFBY3f57

— Rosa Rodri (@RosaRodrivzn) October 15, 2023

- Zabrana propalestinskih skupova "nije u skladu sa vladavinom zakona", rekao je jedan učesnik po imenu Rajan za agencije.

- U Francuskoj, navodno velikoj zemlji, ne možete slobodno demonstrirati iako je to vaše pravo. Nažalost,  ovde više nema slobode, a mi smo prinuđeni da prkosimo francuskom zakonu i da na demonstracijama pokažemo istinu – rekao je on.

Drugi demonstrant opisao je zabranu kao "veliku nepravdu" i rekao agencijama da je kažnjen sa 135 evra zbog nošenja kefije, tradicionalnog palestinskog šala.

O humor xudeu é este señor –probabelmente xudeu– coa bandeira palestina que berra “ils arrêtent des juifs!” (“están a prender xudeus!”) cando o detén a policía en París.

pic.twitter.com/OEZ5H3jYdI

— ☕️ (@Cascarelo) October 15, 2023

Na jednom snimku se može videti kao francuski policajci nasrću na devojku i malteretiraju je.

🚨GRAVE: Durante manifestação pró-Palestina, polícial francês joga spray de pimenta no rosto de mulher e a empurra.

Lembrando que ontem o governo da França proibiu todas as manifestações pró-Palestina no país. pic.twitter.com/f0mWgmxeMg

— DIRETO DO MIOLO (@diretodomiolo) October 14, 2023

Francuska je jedna od brojnih evropskih država, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačku, gde su pojačane mere bezbednosti zbog straha od odmazde protiv pripadnika jevrejskih zajednica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.