JEZIVE PROGNOZE NAUČNIKA: Možda NIKAD NE DOBIJEMO vakcinu protiv korone, jedna stvar će vas OSVESTITI

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2020, 19:33

JEZIVE PROGNOZE NAUČNIKA: Možda NIKAD NE DOBIJEMO vakcinu protiv korone, jedna stvar će vas OSVESTITI

Genetska stabilnost virusa je takođe bitna.

Teško je preterati sa naglašavanjem važnosti razvoja vakcine protiv novog korona virusa. To je brzi put za povratak normalnom životu i razlog zašto je ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok rekao da će Britanija u razvoj vakcine uložiti sve što je moguće.

Ipak, postoji mogućnost da nikada nećemo dobiti vakcinu protiv koronavirusa. Ijan Sempl, urednik naučne rubrike uglednog Gardijana, donosi članak u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kojem objašnjava zašto.

Citirao je glavnog medicinskog službenika Engleske Džonatana Van-Tama koji je izjavio da nema stopostotne sigurnosti da će se doći do vakcine.

- Vakcine su u principu jednostavne, ali kompleksne u stvarnosti. Idealna vakcina štiti od infekcije, sprečava širenje zaraze i to radi na siguran način. Ali ništa od toga nije jednostavno napraviti, kao što nam pokazuje i istorijat vakcina - napominje Sempl.

Navodi da je više od 30 godina prošlo otkako su naučnici izolovali virus HIV koji uzrokuje AIDS, ali i dalje nemamo vakcinu. Denga groznica je identifikovana još 1943., ali tek prošle godine je odobrena prva vakcina protiv nje.

Najbrže ikad proizvedena vakcina je ona protiv zaušnjaka. Čitav proces je trajao četiri godine.

Naučnici su već radili na vakcinama protiv koronavirusa, tako da ne počinju od nule. Ipak, najveća je zabrinutost u tome što koronavirusi u čoveku ne pokreću imunost koja traje dugo. Gotovo četvrtinu običnih prehlada uzrokuju koronavirusi, no imuni odgovor toliko brzo odlazi da se ljudi već sedeće godine mogu opet zaraziti.

Naučnici sa Oksforda koji razvijaju vakcinu nedavno su analizirali krv pacijenata koji su se oporavili od novog koronavirusa i pronašli su da nivo antitela raste u prvom mesecu nakon ozdravljenja, ali onda takođe počinje padati.

Njihove kolege sa Univerziteta Rokfeleru Njujorku otkrili su da većina oporavljenih od covida-19 koji nisu otišli u bolnicu nije imala antitela.

Hoćemo li dobiti vakcinu?

Odgovor na to pitanje je sledeći. Verovatno da. Proces je, doduše, veoma komplikovan, a glavni naglasak je stavljen na stroge kontrole bezbednosti kako vakcina ne bi uzrokovala opasne nuspojave. Trenutno je u celom svetu u razvoju više od 100 vakcina.

- Naverovatnije, vakcina protiv novog koronavirusa neće biti 100% efikasna. U razvoju se koristi barem osam različitih pristupa. Idealno, vakcina koju dobijemo će stvoriti konstantan i visok nivo antitela za uništavanje virusa i stvaranje T-ćelija za uništavanje zaraženih ćelija. Ipak svaka vakcina je drugačija i danas niko ne zna kakav je odgovor imunološkog sistem dovoljno dobar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.