JEZIVA PRIČA! Devojka umalo umrla od PREDOZIRANJA KAFOM: Dve kašičice zamalo kobne!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2020, 16:00

JEZIVA PRIČA! Devojka umalo umrla od PREDOZIRANJA KAFOM: Dve kašičice zamalo kobne!

Lekari su joj davali aktivni ugalj za uklanjanje nakupljene kiseline i magnezijuma

Pacijentkinja se oporavila, ali predoziranje kofeinom je bilo fatalno. Kofein, aktivni sastojak koji pićima daje energiju, može biti smrtonosan u velikim količinama. Posebno treba biti oprezan sa upotrebom koncentrovanih kofeinskih suplementa u obliku tableta ili praha.

Dokaz za to je neverovatan slučaj 26-godišnje devojke koja se doslovno predozirala kofeinom. Nesrećna žena je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << imala teškoće sa disanjem, lupanjem srca, znojenjem i anksioznošću nakon što je progutala dve velike kafene kašike kofeina u prahu, ukupno 20 grama, što je bilo jednako konzumiranju 56 šoljica kafe, navodi se u izveštaju.

U bolnici je pacijentkinja počela da povraća i pokazivala je sve veće znake uznemirenosti, tvrde autori studije, lekari iz bolnice Kvin Elizabet u Londonu. Lekari su uradili sve neophodne analize koje su pokazale da ima nizak krvni pritisak kao i metaboličku acidozu, ozbiljnu nakupinu kiseline u telu koja može dovesti do otkazivanja bubrega.

Sedam sati nakon hospitalizacije, testovi su pokazali da pacijentkinja ima nivo kofeina od 147,1 mg/L, što je znatno više od cifre koja se smatra potencijalno smrtonosnom (od 80-100 mg/L).

Žena nije reagovala na osnovne tretmane lečenja - unos tečnosti i elektrolita, pa su doktori morali da je smeste ne odeljenje intenzivne nege, intubirali su je i sedirali da bi je stavili na respirator i mogli dalje da prate njen rad srca.

, kako bi joj stablizovali otkucaje srca. Posle sedam dana lečenja pacijentinja je otpuštena iz bolnice. Lekari su otkrili da su njene kontraceptivne tablete verovatno usporile sposobnost njenog tela da eliminiše kofein, doprinoseći predoziranju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.