JERMENIJI HITNO POTREBNA POMOĆ: Svakog dana čuje se pucnjava na granici! ODKB donosi VAŽNU odluku

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2022, 21:43

JERMENIJI HITNO POTREBNA POMOĆ: Svakog dana čuje se pucnjava na granici! ODKB donosi VAŽNU odluku

Baku i Jerevan međusobno su se optuživali za izbijanje sukoba

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) predložila je čitav niz mera pomoći Jermeniji, što uključuje i slanje misije na granicu sa Azerbejdžanom kako bi procenila situaciju, izjavio je generalni sekretar ODKB-a Stanislav Zas.

- Situacija nije jednostavna, pre svega, na granici Jermenije i Azerbejdžana skoro se svakoga dana čuju pucnji. Niz mera koje predlaže ODKB >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u cilju pomoći Jermeniji podrazumeva i političko-diplomatske i vojne mere, kao i slanje na granicu misije koja će realno proceniti situaciju. Sve države su podržale tu inicijativu - rekao je Zas u intervjuu beloruskoj televiziji ONT.

Prema njegovim rečima, jedino što nisu uspeli da postignu lideri ODKB-a je konsolidovana procena situacije koja je tamo nastala. Članice ODKB su Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.

Krajem septembra 2020. u Nagorno Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. . Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignu 10. novembra.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Međutim, 3. avgusta 2022. došlo je do nove runde napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba. Do poslednje ozbiljnije eskalacije došlo je u noći 13. septembra.

U novembru je u Sočiju održan trilateralni sastanak lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana na kome je razgovarano o rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu.

Dogovoreno je da se strane uzdrže od upotrebe sile ili pretnje njenom upotrebom, razgovaraju i rešavaju sva problematična pitanja isključivo na osnovu međusobnog priznavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica u skladu sa Poveljom UN i Deklaracijom iz Alma Ate iz 1991. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.