JEDNI SLAVE, DRUGI TUGUJU: Nove izmene cena na fakultetima! Evo gde dolazi do UMANJENJA školarine

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024, 09:48

JEDNI SLAVE, DRUGI TUGUJU: Nove izmene cena na fakultetima! Evo gde dolazi do UMANJENJA školarine

Većina fakulteta pravi izmenu u "cenovniku".

Veliki broj fakulteta u Srbiji najavljuje novi rast školarina od jeseni, a Ministarstvo prosvete je pozvalo visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost svoje odluke.

Od deset fakulteta Univerziteta u Beogradu, koliko ih je najavilo povećanje školarine, prvi je odustao Fakultet političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nauka nakon protesta studenata.

- Ako neko dolazi u drugi grad on mora da obezbedi sebi i smeštaj i hranu, a to je sve nakon korone dosta skuplje i iz tog razloga smatramo da bi fakulteti i njihovi profesori trebali da imaju empatije prema mladima i da utiču na to da školarine ostanu iste kako bi se veliki broj srednjoškolaca odlučio za dalje obrazovanje, upisivanje fakulteta", kaže Margareta Smiljanić iz SKONUS-a.

Na nekim fakultetima su iznenađeni reakcijom na najavu poskupljenja školarine, kažu i da su mnogo veća povećanja bila prethodnih godina. Za neke studijske programe je i dvostruko skuplje, u evrima.

Na Univerzitetu u Novom Sadu šest fakulteta planira da poveća školarine na nekim programima.

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu kažu da je odluka doneta vodeći računa o materijalnom položaju studenata. Dekan kaže da je Savet Ekonomskog fakulteta doneo odluku o "usklađivanju" cene za 5,9 odsto.

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku u Subotici povećava školarine za domaće studente, a smanjuje za strance. Od 42 brucoša koji su upisani 2023. godine, samo pet je samofinansirajućih.

- Ovih 50.000 dinara za samofinansirajuće studente naplaćujemo od 2006. od kada je osnovan fakultet. Znači, od tada nismo podizali cene. Za strane studente do sada je školarina bila 2.300 evra, ali pošto želimo da bude atraktivnije i da studenti dođu iz Karpatskog bazena u Suboticu - mi bismo to smanjili na 1.300 evra - rekao je prodekan za međunarodnu saradnju Učiteljskog fakulteta u Subotici.

Izvor: Srbija Danas/Mondo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veće školarine na šest fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Izvor: NoviSad.com, 29.Feb.2024

Šest fakulteta Univerziteta u Novom Sadu najavilo je povećanje školarina za narednu akademsku godinu, od 1. oktobra. Veće cene čekaju samofinansirajuće studente na određenim studijskim programima na Medicinskom, Ekonomskom, PMF-u,..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.