JEDNAKO MRZI I SRBE I ALBANCE! Narod pod Kurtijevom čizmom na ivici egzistencije, PENZIONERI SU MU NAJLAKŠA META

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2024, 09:54

JEDNAKO MRZI I SRBE I ALBANCE! Narod pod Kurtijevom čizmom na ivici egzistencije, PENZIONERI SU MU NAJLAKŠA META

Teška vremena za najstarije građane.

Penzioneri na Kosmetu nisu zadovoljni penzijom od malo više od 100 evra, koju trenutno primaju, najavljuju proteste i žalbu ombudsmanu, prenosi Demokracija. Poručuju da penzija treba da bude jednake prosečnoj plati na nivou lažne države i ističu da 100 evra nije dovoljno ni za šta.

Nezadovoljni penzijom koju primaju, odlučili su da slučaj pošalju ombudsmanu, rekao je predsednik Udruženja penzionera Nijazi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Gaši.

- Slučaj smo poslali Narodnom advokatu. Ombudsman će se po svoj prilici obratiti Ustavnom sudu. Dakle, poslali smo predmet za doprinosne penzije ombudsmanu. Ali, verujem da je ona sada u Ustavnom sudu. Predali smo slučaj  pre nedelju dana - rekao je on.

Ali nisu penzioneri jedini nezadovoljni, mnogi radnici nezadovoljni su platama. Zbog toga su neki od njih već započeli štrajk.

U sredu je 250 radnika tehničkog i fizičkog obezbeđenja Prištinskog univerziteta i Studentskog centra stupilo u štrajk zbog niskih plata.

Ni nastavnici se ne slažu sa nezadovoljstvom u vezi sa Zakonom o platama i vrednošću koeficijenta.

Ali, za razliku od radnika, penzioneri, kako su naveli neće štrajkovati.

Predsednik Udruženja penzionera tzv. Kosova Nijazi Gaši izjavio je da zbog zdravstvenog stanja penzioneri za sada ne mogu da štrajkuju.

- Moramo sačekati da se vreme prolepša, jer su ljudi stari i ne mogu da stoje napolju, nemaju fizičku sposobnost. Dakle, za sada nećemo štrajkovati zbog zdravstvenog stanja penzionera. U martu će biti protesta - rekao je on.

Gaši je pre nekoliko dana upozorio da će podneti tužbu protiv lažnog ministra finansija Hekurana Muratija. To je zato što, kako je rekao, penzioneri nemaju koristi od povećanja koje je dalo lažno Ministarstvo finansija.

Iznos starosne penzije od januara 2016. godine je pretrpeo promene gde se penzije isplaćuju prema kategorizacijama na osnovu nivoa obrazovanja i to:

Prva kategorija - neškolovani penzioner ili sa osnovnim obrazovanjem - visina penzije je 182 evra;

Druga kategorija - penzioner sa srednjom stručnom spremom - visina penzije je 198 evra;

Treća kategorija – penzioner sa višom stručnom spremom – visina penzije je 214 evra;

Četvrta kategorija - penzioner sa visokom stručnom spremom - visina penzije je 265 evra.

Izvor: Srbija Danas/Kosovo online

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.