JEDAN RAT TRAJAO JE STO GODINA: Ostavio je dubok trag i dan danas na odnos između dva evropska naroda (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 16:56

JEDAN RAT TRAJAO JE STO GODINA: Ostavio je dubok trag i dan danas na odnos između dva evropska naroda (VIDEO)

Deo naroda sa juga bio je nezadovoljan i želeo je da obnovi svoju kraljevinu

U svetlu njegovih velikih vojnih uspeha u Severnoj Francuskoj, naročito nedavnog osvajanja Normandije, engleski kralj Henri V iznenada je umro od dizenterije 31. avgusta 1422. Henrijeva rana smrt u 35. godini sprečila ga je da postigne ultimativni cilj, da postane kralj Francuske.

Sporazum iz Troja iz 1420. godine između francuskog kralja Šarla VI i Henrija je predviđao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da će po smrti francuskog monarha, Henri i njegovi potomci dobiti krunu Francuske, čime će se konačno ujediniti dva carstva pod dinastijom Lankaster tako donevši trajni mir i konačni završetak Stogodišnjeg rata.

Nakon Henrijeve smrti, njegov devetomesečni sin Henri VI postao je novi kralj Engleske i naslednik francuskog prestola. Međutim, zbog svojih godina Henrija VI, administracija engleskog kraljevstva pala je na pleća regentskog veća sastavljenog od najuticajnijih vođa u Engleskoj. U okrutnom obrtu ironije, Šarl VI je umro samo dva meseca posle Henrija V, 21. oktobra 1422. Henri VI će sada postati kralj i Engleske i Francuske.

Ali mnogi francuski velikaši, posebno oni iz južnih zemalja, sada su odbacili Ugovor iz Troja i okupili se oko sina pokojnog francuskog kralja, 19-godišnjeg dofena od Francuske, koga su proglasili kraljem Šarlom VII. Međutim, veliki delovi severne Francuske su sada bili pod kontrolom Engleza, uključujući i sam glavni grad Pariz, kao i katedralni grad Rems, gde bi Šarl morao da bude krunisan prema francuskoj kraljevskoj tradiciji.

Činjenica da je Šarl ostao nekrunisan i da se sklonio u južni grad Burž dovela je do toga da su ga Englezi podrugljivo nazivali "kraljem Burža". Engleski savez sa Filipom III, vojvodom od Burgundije, takođe je predstavljao veliku opasnost za Šarla.

Pretrpevši težak poraz u bici kod Azenkura sedam godina ranije, francusko plemstvo je oklevalo da se suprotstavi engleskoj vojsci u otvorenoj bici. Ali dofen Šarl, s druge strane, neće dugo ostati besposlen...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.