JEDAN OD NAJPOZNATIJIH MUZEJA TRESE SKANDAL: Otkriveno više od 1.000 eksponata sumnjivog porekla

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Mar.2023, 21:56

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH MUZEJA TRESE SKANDAL: Otkriveno više od 1.000 eksponata sumnjivog porekla

Više od 1.000 eksponata povezano s ljudima koji su navodno umešani u zločine vezane za trgovinu antikvitetima

Metropoliten muzej u Njujorku ima više od 1.000 predmeta u svojoj kolekciji koji su povezani sa ljudima koji su navodno umešani u zločine vezane za trgovinu antikvitetima, prema novom izveštaju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), koji je izazvao pojačano ispitivanje najvećeg i najposećenijeg muzeja u SAD, javlja CNN.

Najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1.109 komada u kolekciji Meta su prethodno bili u vlasništvu pojedinaca koji su optuženi ili osuđeni za zločine uključujući pljačku i krijumčarenje, a ICIJ i neprofitna organizacija "Finance Uncovered" pronašli su ih u pregledu zbirke antikviteta Meta.

Od tih predmeta, manje od polovine ima dostupne evidencije o tome kako su napustili svoje zemlje porekla. A od više od 250 antikviteta u Metu povezanih sa Nepalom i Kašmirom - dva mesta koja su posebno teško pogođena pljačkom - samo tri su navedena sa zapisima koji objašnjavaju kako su predmeti napustili područja iz kojih su nastali.

Mnogi predmeti u kolekciji Meta takođe imaju jasne veze s pojedincima koji su umešani u pljačku ili trgovinu antikvitetima, navodi ICIJ. Muzej ima skoro dve desetine predmeta koji su nekada pripadali američkom trgovcu antikvitetima Robertu E. Hehtu.

Met je prvi put počeo da nabavlja predmete od Hehta 1950-ih, a nastavio je da to čini čak i nakon što su italijanski tužioci optužili Hehta za šverc 1959. i 1961. Slučaj protiv Hehta je kasnije odbačen kada je istekao rok zastarelosti. Heht je umro 2012. nakon što je dosledno negirao da je igrao bilo kakvu ulogu u ilegalnom izvozu umetnosti.

Met takođe ima više od 800 predmeta koji su nekada pripadali Džonatanu P. Rozenu, Hehtovom poslovnom partneru koji je optužen zajedno sa njim u Italiji 1997. Muzej umetnosti u Klivlendu pristao je da vrati Rozenove predmete iz svojih kolekcija 2008. nakon što je saznao da su navodno ukradene, a 2013. godine Univerzitet Kornel pristao je da vrati oko 10.000 drevnih iračkih tablica koje je Rozen donirao, navodi "Los Anđeles tajms". U to vreme, Rozenov advokat je negirao da su tablice nezakonito nabavljene.

Još 85 komada u Metovoj kolekciji povezano je sa Subašom Kapurom, koji je prošle godine u Indiji osuđen na 10 godina zatvora zbog krijumčarenja.

"Met postavlja ton muzejima širom sveta", rekla je za ICIJ Tes Dejvis, izvršna direktorka grupe za borbu protiv krijumčarenja "Antiquities Coalition". "Ako Met pušta da sve ove stvari propadnu kroz pukotine, kakvu nadu imamo za ostatak tržišta umetnosti?"

Met je bio predmet višestrukih zaplena visokog profila u poslednjih nekoliko godina. Prošle godine vlasti u SAD zaplenile su najmanje 29 predmeta iz zbirke Meta, uključujući egipatske bronze, grčke biste i drevne ploče, šlemove i statue iz celog sveta, navodi ICIJ.

Muzej je 2019. pristao da vrati zlatni kovčeg star 2.000 godina iz Drevnog Egipta koji je došao u centar pažnje nakon što je zvezda rijaliti televizije Kim Kardašijan pozirala pored artefakta tokom Met Gala 2019. Istraga kancvelarfije okružnog tužioca Menhetna potvrdila je da je kovčeg opljačkan i da je Met kupio komad nakon što im je diler pokazao "loše falsifikovanu" izvoznu dozvolu, navodi ICIJ.

- Jasno je da su se standardi sakupljanja promenili poslednjih decenija... polje je evoluiralo, a Met je bio lider u ovom napretku - rekao je portparol muzeja Ken Vejn za "The Art Newspaper", dodajući da je Met napravio "mnogo" nedavnih povraćaja na sopstvenu inicijativu, uključujući četiri predmeta koja su vraćena u Nepal.

Više vesti iz sveta možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.