JEDAN NA JEDAN: RANĐEL NOJKIĆ VS. SLOBODAN PETROVIĆ

Izvor: Kurir, 23.Jan.2011, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEDAN NA JEDAN: RANĐEL NOJKIĆ VS. SLOBODAN PETROVIĆ

1. Da li Srbi sa KiM treba da registruju svoja vozila na tablice Kosova ili da insistiraju na srpskim tablicama? 2. Treba li kosmetski Srbi da se odazovu najavljenom popisu stanovništva na Kosovu? 3. Vidite li sebe na poziciji ministra u nekoj budućoj vladi Kosova? 4. Da li će Dik Marti odustati od optužbi na račun Hašima Tačija zbog njegove navodne umešanosti u trgovinu organima?

Ranđel Nojkić, predsednik Pokrajinskog odbora SPO

Rođen 11. juna 1950. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Predsednik Pokrajinskog odbora SPO. Direktor je Pošte KiM u sastavu JP PTT saobraćaja "Srbija". Bio je poslanik u dva mandata u Skupštini Kosova. Završio je Saobraćajni fakultet. Oženjen je i ima troje dece.

Nojkić poručuje:

- Ovo je prilika da ispravite sve greške koje ste načinili u prethodnom mandatu. Ukoliko ih ponovite, onda ne možete nikog da uverite da vam to nije bio strateški cilj.

Nojkić pita:

* Jeste li spremni da s predstavnicima Jedinstvene srpske liste sačinite analizu efekata vašeg učešća u prethodnom mandatu vlade Kosova, evidentirate propuste, sačinite strategiju kako ih otkloniti i zajednički nastupate u odbrani svih interesa srpske zajednice?

- Da, kada JSL bude imao dovoljno poslanika da nam bude partner.

Slobodan Petrović, predsednik SLS

Rođen 21. decembra 1969. u Prištini. Član Predsedništva Skupštine Kosova i predsednik Samostalne liberalne stranke. Po obrazovanju diplomirani pravnik. Oženjen je i otac jednog deteta.

Petrović poručuje:

- Želim vam dobro zdravlje i da na sledećim izborima ponovo pokušate.

Petrović pita:

* Hoćete li pokušati ponovo?

- Ne znam da li ću ponovo učestvovati, s obzirom na to da sam na kraju političke karijere.

PITANJA

1. Da li Srbi sa KiM treba da registruju svoja vozila na tablice Kosova ili da insistiraju na srpskim tablicama?

2. Treba li kosmetski Srbi da se odazovu najavljenom popisu stanovništva na Kosovu?

3. Vidite li sebe na poziciji ministra u nekoj budućoj  vladi Kosova?

4. Da li će Dik Marti odustati od optužbi na račun Hašima Tačija zbog njegove navodne umešanosti u trgovinu organima?

5. Da li je Hašim Tači ratni zločinac?

6. Ko danas zaista drži vlast na Kosovu?

7. Šta je vaš sagovornik učinio za poboljšanje života Srba na Kosovu?

8. Šta su za Kosovo uradili Tito, Slobodan Milošević, a šta vladari Srbije posle njih?

9. Da li biste imali nešto protiv da se vaše dete venča sa Albankom, odnosno Albancem?

 Odgovara Ranđel Nojkić, predsednik Pokrajinskog odbora SPO

1. Srbe koji smatraju da bi im bezbednost bila ugrožena ukoliko bi upravljali vozilom sa srpskim tablicama sa oznakama gradova sa KiM ne treba osuđivati ako svoja vozila registruju na Kosovu. Međutim, Srbima koji smatraju da slobodno mogu da voze sa srpskim tablicama treba omogućiti da nesmetano i bez problema to čine.

2. Pitanje popisa stanovništva je mnogo više od statističkih podataka, kako to žele da predstave mnogi predstavnici Prištine. Takođe, izjednačavati dijasporu Albanaca s proteranim Srbima sa KiM, u slučaju popisa, kako to rade predstavnici Prištine, jeste prevara i negiranje postojanja onih Srba koji su proterani sa KiM. A kad neko negira Srbe, logično je da negira i njihovu imovinu. Na pitanje da li Srbi treba da se odazovu popisu, konačan i jasan odgovor treba da da zvanični Beograd.

3. Da, pod uslovom da se s tim slažu svi srpski poslanici, da se jasno definišu strateški interesi Srba, da se oni bezrezervno brane u svim institucijama Kosova, kao i da se svi Srbi u tim institucijama izjasne da ne priznaju nezavisnost Kosova.

4. Dik Marti se izjasnio da nije direktno optužio Tačija, ali nije rekao da je Tači nevin. To znači da Marti ne odustaje od svog izveštaja, ali i da pravosudni organi Euleksa ne smeju da odustanu od istrage.

5. Ukoliko se dokaže Tačijeva umešanost, ali i to da je znao za trgovinu organima, dovoljano je da se proglasi ratnim zločincem.

6. Na KiM danas vlast drže članovi OVK, od kojih su mnogi učestvovali u ratnim zločinima, uz podršku mnogih predstavnika međunarodne zajednice.

7. SLS je učestvovao u Vladi Kosova, raspolagao je ogromnim novcem, pa je samim tim i bio u mogućnosti da delom tog novca poboljša uslove života Srbima.

8. Tito je avnojevskom Jugoslavijom i Ustavom iz 1974. sačinio platformu za otcepljenje Kosova, Milošević je svojom politikom izazvao bombardovanje SRJ, a zatim potpisao kapitulaciju, a potonji vladari Srbije propustili su istorijsku priliku da ublaže posledice te i takve politike.

9. Ukoliko moja deca smatraju da je za njih to jedino i najbolje rešenje, sigurno ne bih stao na put njihovoj sreći.

 Odgovara Slobodan Petrović, predsednik SLS

1. Činjenica je da Srbi već imaju tablice Kosova i Srbije jer im je to nužno kako bi se što lakše kretali. Mi podržavamo sva rešenja koja doprinose stabilnosti i sigurnosti naše zajednice, pa je tako i u ovom slučaju. Takođe, dodao bih da ovo pitanje mora da bude deo razgovora Beograda i Prištine.

2. Smatram da je u interesu pre svega srpske zajednice na Kosovu da se utvrdi koliko nas živi na samom Kosovu, kao i koliko je pripadnika našeg naroda izbeglo s Kosova. Nema bolje prilike da se utvrdi šta nam tačno na Kosovu pripada, kad je o imovini reč, a sve zajedno ti podaci će nam pomoći da se izborimo za još veća prava srpske zajednice na Kosovu.

3. Samostalna liberalna stranka i ja učestvovali smo na izborima da bismo se izborili upravo za one pozicije koje će nam pomoći da još više poboljšamo položaj Srba na Kosovu. Koje će to tačno pozicije biti, ne znam dok se ne završe pregovori o vladi, ali što budu bile veće, to će značiti da smo već na početku svoj posao dobro odradili.

4. To je pitanje za Dika Martija.

5. Hašim Tači je na izborima osvojio najviše glasova među Albancima, a o svim optužbama protiv njega odlučiće za to nadležni organi.

6. Izbori su tek završeni i cilj Samostalne liberalne stranke je da ima što veći udeo u vlasti na Kosovu, i verujem da ćemo u tome u budućnosti i uspeti.

7. Izuzev što je među prvima probio led i ušao u kosovske institucije, nažalost, nisam primetio posebne rezultate koje je ostvario za srpsku zajednicu na Kosovu.

8. Ne želim da se bavim prošlošću, pa vas molim da me za četiri godine pitate šta je SLS uradio za Srbe na Kosovu i rado ću vam odgovoriti.

9. S kim će se venčati moje dete, odlučiće ono samo, kad za to dođe vreme.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.