JE L SE VI TO ŠALITE? BORIS JE LAŽOV I RASISTA! Svetski lideri u šoku zbog novog šefa britanske diplomatije

Izvor: Blic, 15.Jul.2016, 06:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"JE L' SE VI TO ŠALITE? BORIS JE LAŽOV I RASISTA!" Svetski lideri u šoku zbog novog šefa britanske diplomatije

Kada se obraća protivnicima, Boris Džonson ne bira reči. Zato i ne treba da čudi što je vest da je postao novi šef diplomatije izazvala podsmeh širom sveta.

Novoimenovani britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson strance je u prošlosti nazivao "crnčićima". U kolumni o Papua Novoj Gvineji, koja je objavljena 2006. godine, opisao je državljane te zemlje kao "sklone kanibalizmu i ubijanju poglavica".

Džonson ne propušta priliku da veliča "britansku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imperiju" i umanji značaj drugih nacija, a uspeo je da uvredi gotovo sve političke lidere današnjice. Čovek koji predvodi britansku diplomatiju u jako osetljivom trenutku za tu zemlju, gotovo svakim svojim nastupom krši pravila korektne političke komunikacije, pa je malo reći da je njegovo imenovanje izazvalo šok.

Jedna od prvih reakcija stigla je iz Švedske.

- Voleo bih da je vic, ali plašim se da nije. Egzit za egzitom - rekao je Karl Bilt, bivši premijer te zemlje.

U duhu dobre političke prakse, u Stejt departmentu nisu želeli da direktno komentarišu izbor Džonsona, ali podsmeh i podrugljivi ton govorio je sam za sebe. Kritike su stigle i od predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, a najoštriji je bio francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero, koji za svog novog kolegu nije imao nijednu lepu reč.

- On je običan lažov. Više puta je uhvaćen u laži. Meni je potreban partner s kojim mogu da pregovaram i koji je jasan, kredibilan i pouzdan, a on to nije - rekao je Ero.

Džonsonu nisu naklonjeni ni mediji u Evropi, koji ga nazivaju klovnom.

Najblaža reakcija stigla je iz Rusije. Predsednik Odbora za spoljna pitanja ruske Dume Aleksej Puškov je na Tviteru napisao da Džonsonov prethodnik Filip Hamond ima "bolne antiruske komplekse" i da se nada da ih Džonson ne deli.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.