JAO, BOLI ME GLAVA

Izvor: Kurir, 24.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAO, BOLI ME GLAVA

Nikada ne biste posumnjali da deterdžent, gumice za kosu, pa čak i seks, mogu da izazovu glavobolju

Evo liste pet neverovatnih stvari za koje ne biste ni pomislili da često uzrokuju bol u glavi:

Mirisi

Snažni mirisi stimulišu nervni sistem i mogu uzrokovati glavobolju. Ironično, ali istinito - slatki mirisi će izazvati jače glavobolje od onih neprijatnih. Ako ste osetljivi na mirise, izbegavajte jake parfeme, aromatične sapune ili mirišljave štapiće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kao i osveživače prostora.

Vreme

Istraživanje je pokazalo da na ljude sklone glavoboljama posebno utiče rast temperature, visok procenat vlage u vazduhu, sevanje i oblačno vreme.

Meteorološke promene podstiču hemijske promene u mozgu i iritaciju živaca, što dovodi do glavobolje. Od 50 do 60 odsto ljudi koji pate od migrene identifikuju promenu vremena kao okidač koji uzrokuje glavobolju.

Vezivanje kose u rep

Bol koji nastaje zbog vezivanja kose u rep uzrokovan je iritiranjem mišića na temenu. Bol takođe mogu da prouzrokuju trake za kosu, teške naušnice, uski šeširi...

Glad

Dijeta, post ili preskakanje obroka takođe mogu biti uzrok glavobolje. Stručnjaci veruju kako niska količina šećera u krvi dovodi do iritacije nervnog sistema, što proizvodi bol. Postoje i takozvane šećerne glavobolje, koje se javljaju ako se jede slatko na prazan želudac.

Seks

Glavobolja može da počne tokom predigre ili pre orgazma, a traje nekoliko minuta do sat vremena. Krivac za ovaj bol najverovatnije je pritisak koji se stvara u vratnim mišićima i u glavi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.