JANŠA PREŽIVEO JOŠ JEDNOM: Povučen zahtev za izglasavanje nepoverenja slovenačkoj vladi

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 13:53

JANŠA "PREŽIVEO" JOŠ JEDNOM: Povučen zahtev za izglasavanje nepoverenja slovenačkoj vladi

Mandatar Vlade Karl Erjavec povukao zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi nakon pogoršane epidemiološke situacije

Nakon pogoršanja epidemiološke situacije i nekoliko slučajeva zaraze unutar Narodne skupštine Slovenije, novi mandatar vlade Slovenije Karl Erjavec povukao je zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi Janeza Janše.

Odluku o povlačenju opoziva za smenu vlade Erjavec je doneo nakon što su se pojavile informacije kako je devet zastupnika Narodne skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bilo u kontaktu sa direktorom obaveštajne agencije SOVA Janezom Stušekom za kojeg se kasnije ustanovilo kako je zaražen koronavirusom.

Glasanje o nepoverenju vladi trebalo se održati u sredu tajnim glasanjem međutim zbog odsustva devet zastupnika, tajno glasanje se neće moći provesti te je samim tim propao i pokušaj opoziva vlade Janeza Janše.

Predsednik Narodne skupštine Igor Zorčič izjavio je kako je ovaj postupak izglasavanja nepoverenja vladi okončan s obzirom na to da će Erjavec morati ponovno prikupljati potpise za izglasavanje novog nepoverenja vladi kada se za to steknu uslovi.

Većina u vladi predvođena Janšinim SDS-om, već ranije je izjavila kako je pokretanje izglasavanja nepoverenja vladi u toku pandemije koronavirusa neozbiljan potez.

Grupa od 42 zastupnika podnela 15. januara predlog za izglasavanje nepoverenja vladi Janeza Janše, a za novog mandatara je odabran Karl Erjavec. Potpise su predale stranke okupljene oko Koalicije ustavnog luka kao i tri zamenika Erjavecove stranke DeSUS.

Da bi opoziv vlade bio uspešan, opozicija je trebalo do srede i tajnog glasanja da obezbedi još četiri glasa zastupnika iz vladajućih stranaka odnosno Stranke modernog centra i Nove Slovenije koje su u koaliciji sa Janšinim SDS-om te na taj način dobiti potrebnu većinu za izglasavanje nepoverenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.