JANJIĆ: NEPRIHVATLJIVA PREDAJA MANASTIRA KOSOVSKOJ POLICIJI

Izvor: Kurir, 17.Avg.2010, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JANJIĆ: NEPRIHVATLJIVA PREDAJA MANASTIRA KOSOVSKOJ POLICIJI

BEOGRAD - Odluka Kfora o predaji na čuvanje manastira Srpske pravoslavne crkve kosovskoj policiji ozbiljno ugrožava samu bezbednost tih srpskih svetinja, i unosi politicku nestabilnost na Kosovu i Metohiji, izjavio je protosinđel Sava Janjić iz manastira Visoki Dečani.

On je izrazio nadu da će nadležni u Kforu preispitati tu svoju odluku, navodeći da je ona doneta bez saglasnosti SPC, i da su do sada svi stavovi SPC povodom ovog pitanja bili ignorisani.

"Apsolutno nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << svejedno da li će najugroženije svetinje čuvati Kfor, koji to čini godinama, ili kosovska policija, posebno imajući u vidu da je za poslednjih 12 godina uništeno 150 srpskih crkava, čak u prisustvu Kfora", rekao je Tanjugu Janjić, koji je urednik informativne sluzbe Eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske.

Osvrnuvši se na saopštenje Kfora, u kome se navodi da SPC širi netačne informacije, Janjić je kazao da je komandant Kfora jasno rekao da je NATO "već odlučio da se kosovskoj policiji predaju na zastitu manastiri Gracanica, Gorioč, Budisavci i Zočište i da će posle toga uslediti predaja i ostalih manastira uključujući i Visoke Dečane i Patrijaršiju, iako nisu saopšteni precizni rokovi".

Prema rečima protosinđela Janjića, nadležni u SPC smatraju da ne postoji minimum uslova za sprovođenje te namere, jer se tim pitanjem nepotrebno politizuje pitanje baštine SPC na Kosovu i unosi tenzija u međuetničke odnose.

Protosinđel je podsetio da je 2004. godine došlo do uništenja više od 30 srpskih svetinja upravo zbog toga što tadašnja komanda Kfora i međunarodni predstavnici nisu prenosili svojim nadležnim realnu procenu o bezbednosnoj situaciji.

"Ne bismo želeli da se to ponovi. Zato se nadamo da će Kfor preispitati svoju odluku, jer su do sada svi naši stavovi povodom ovog pitanja bili ignorisani i ovo što se radi, radi se bez saglasnosti SPC", rekao je protosinđel.

Kfor je danas saopštio da je odluku o predaji na čuvanje kosovskoj policiji doneo samo za četiri manastira - Gračanicu, Budisavce, Gorioč i Zočište, ali ne i za manastir Visoki Dečani, Pećku Patrijaršiju, Devič i Sveti Arhangeli.

U saopštenju se tvrdi da "predstavnici SPC i drugi kontinuirano objavljuju netačne izjave" o prenosu nadležnosti obezbeđivanja crkava i manastira na kosovsku policiju i dodaje da pravoslavna crkva u Prizrenu ne spada u domen obezbeđivanja Kfora.

Prema saopštenju Kfora, manastir Gračanica prvo je mesto čije će obezbeđivanje preuzeti kosovska policija, a za ostala tri - Budisavce, Gorioč i Zočište, još nije utvrđeno vreme prenosa nadležnosti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.