Izvor: B92, 01.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JANJIC: BEZ PROMENE STAVA ALBANACA NEMA POVRATKA SRBA

Jagodina -- Staresina manastira Visoki Decani Sava Janjic ocenio je u subotu da "bez promene stava" Albanaca prema Srbima nece biti normalnog zivota, niti povratka Srba na Kosovo. "Ohrabruju promene u retorici medju albanskim liderima, ali na zalost, na terenu, jos ima ekscesnog ponasanja Albanaca, od skrnavljenja srpskih grobova i svetinja, do proterivanja Srba sa njihovih ognjista", rekao je Janjic. On je podsetio da su monasi u Visokim Decanima za vreme bombardovanja 1999. cuvali u svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zgradama albanske civile "kako ne bi nastradali u ratnom vihoru".

"I pored toga, albanski celnici opstine Decani i dalje su prema nama agresivni, ne priznajuci nam ni pravo na nasu imovinu, zeleci da na njoj prave svoje fabrike i zgrade", rekao je staresina Visokih Decana. On je rekao i da je u opstini Decani nekada zivelo vise od 700 Srba, a da danas u njoj zive samo 33 monaha tog manastira, dok je u Djakovici od 4.000 Srba ostalo samo 5 starica u dvoristu crkve Uspeca presvete Bogorodice. On je naglasio da bi Albanci na Kosovu "morali da shvate da ne mogu da uspostave etnicki albansku drzavu na prostorima na kojima vise od 95 odsto kulture pripada srpskom narodu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.