JAJE OD POLA KILA

Izvor: Kurir, 05.Jun.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAJE OD POLA KILA

Na Knićkom jezeru guska iznenadila svog gazdu Srbu Poskuricu sa tri džinovska jaja, od kojih je najveće teško kao nojevo, čak 470 grama

KNIĆ - Srbo Poskurica (60) je pre dve decenije napustio, kako kaže, svet laži, prevara, izvrnutih vrednosti, pakosti i neljudi, i na obali Knićkog jezera stvorio svoj svet, uređen baš onako kako on misli da treba. Iako već godinama tvrdi da je veoma zadovoljan čovek koji uživa u svakom trenutku provedenom na jezeru, ovih dana je i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << veoma srećan, jer je guska Gordana snela džinovska jaja.

- Pre petnaestak dana guska Gordana je snela jaje težine 270 grama, što me je iznenadilo, ali sam smatrao da je to slučajnost. Međutim, sledeće jaje je bilo teško 330 grama, naredno 440, a poslednje jaje koje je snela teško je 470 grama i četiri puta je veće od normalnih guščijih jaja - priča Srba, koji je jaja, kako kaže, pokazao i iskusnom veterinaru u penziji Tadiji Bataveljiću, koji mu je rekao da u praksi nije zabeleženo da guske nose tolika jaja i da je svako naredno jaje veće od prethodnog.

Ako bi se uporedilo, poslednje jaje koje je Gordana snela po težini i veličini približno jajetu noja.

- Nojeve ne gajim, pa gusan Jezerko može biti siguran što se tiče vernosti njegove miljenice Gordane. Inače, reč je o sorti gusaka koju sam dobio ukrštanjem kineske bele guske i tuluskomske guske. Takođe, tajna ovako velikih jaja nije ni u prehrani, jer guske hranim uobičajeno, kukuruznom prehranom i onim što im jezero nudi. U svakom slučaju, desilo se i dešava se nešto čudno, za šta ni ja ni stručna lica nemamo objašnjenje. Pošto Gordana nosi jaja na svakih četiri-pet dana, s nestrpljenjem očekujem da vidim koliko će biti naredno jaje - priča Srbo Poskurica milujući gusku Gordanu. To, očigledno, nije bilo baš po volji gusanu Jezerku, koji, valjda, smatra da deo priče o velikim guščijim jajima na obali Knićkog jezera pripada i njemu.

Svet Srbe Poskurice, čija je porodica ostala da živi u Kniću, stvoren je na parčetu zemlje od svega nekoliko ari, na obali jezera koje se povećava ili smanjuje u zavisnosti od nivoa vode. U njemu se nalaze koliba veličine pet-šest kvadrata, mala baraka za čuvanje ribolovačkog pribora, dva plastenika za povrće, nekoliko daščara za tri kera, dve koze s petoro jaradi, jedan mačor, nekoliko kokošaka, na desetine pataka i tri guske.[ antrfile ]

SVE ŽIVOTINJE IMAJU IME

Svaki živi stvor u malom ličnom svetu ovog čoveka, koji je jedini stalni stanovnik na Knićkom jezeru, ima svoje ime, a domaćin, verovali ili ne, sa svakim od njih ima i poseban način ophođenja. Zna da pohvali jariće Milašina, Radašina, Mila, Perhanu, ali i da izgrdi pse terijere Garija, Mazu i Leu kad maltretiraju mačora Marka. Ipak, ovih dana Srbo najviše razgovara sa guskama Jezerkom, Gordanom i Slavicom, koje su zasluženo zvezde njegovog malog uređenog sveta na obali Knićkog jezera.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.