JAČI OD BOLESTI: Mendela se oporavlja

Izvor: Kurir, 01.Apr.2013, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAČI OD BOLESTI: Mendela se oporavlja

Lekari su ranije objavili "dalje poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja", navedeno je u saopštenju kancelarije predsednika Džejkoba Zume

JOHANESBURG- Zdravlje bivšeg predsednika Južnoafričke Republike Nelsona Mendele dalje se poboljšava, pet dana otkako je primljen u bolnicu za plućne infekcije gde se leči od pneumonije, saopštila je južnoafrička vlada i navela da je deo dana proveo sa nekim članovima porodice.

"Nema bitnih promena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << njegovog zdravstvenog stanja. On je deo dana proveo sa nekim članovima svoje porodice", saopštila je vlada.

Lekari su ranije objavili "dalje poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja", navedeno je u saopštenju kancelarije predsednika Džejkoba Zume.

Medicinska procedura izvlačenja viška tečnosti iz pluća 94.godišnjeg Mendele, ovenčnog borca protiv aparthejda, omogućila mu je da diše bez teškoća, kaže se u saopštenju.

Prvi crni predsednik Južnoafričke Republike i jedna od najistaknutijih figura moderne istorije u sredu uveče je primljen u bolnicu, po treći put za četiri meseca i za sada se ne zna koliko će dugo biti podvrgnut hospitalizaciji.

Mendela je u decembru ostao u bolnici 18 dana, najduže otkako je 1990. pušten iz zatvora. Tada je lečen zbog infekcije pluća i podvrgnut je operaciji zuči, nakon čega je pušten na kućno lečenje.

Molitve i poruke za bolesnog Mendelu stižu iz celog sveta, a predsednik Zuma je zahvalio svima "koji i dalje drže Madibu (Mendelino plemensko ime) i njegovu porodicu u svojim mislima".

"Takođe zahvaljujemo stranim vladama za njihove poruke podrške", dodao je Zuma.

Američki predsednik Barak Obama je prošle sedmice rekao da je "duboko zabrinut" za zdravlje Mendele i da će nastaviti da se moli za njega.

Mendelina bolest je podstakla Južnoafrikance da se prisete zasluga tog svog poštovanog dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Umesto da budemo zabrinuti zbog njegove bolesti, "treba radije da slavimo ono za šta se on zalagao i za šta nastavlja da se zalaže, što je on ikona mira, ikona služenja", rekao je juče katolički sveštenik Sebastijan Rosuv u obraćanju poštovaocima Mendele u Sovetu, simbolu borbe protiv rasne nejednakosti.

Mendela je i u zemlji i u svetu idealizovan kao arhitekta mirne južnoafričke tranzicije iz zemlje kojom je vladala bela manjina u demokratiju.

Posle gotovo dve decenije od dolaska na vlast u 1994, na kojoj je proveo samo jedan mandat, Mendela je ostao ujediniteljski simbol u zemlji koja je još pogođena rasnim tenzijama i dubokom nejednakošću.

Ovo je drugi put za nekoliko sedmica da je Mendela hospitalizovan, pošto je 9. marta proveo noć u bolnici radi lekarskih pregleda.

Mendeli je 1988, tokom boravka u zatvoru, dijagnostifikovan rani stadijum tuberkuloze i već dugo ima probleme s plućima. Takođe je lečen od raka prostate i stomačnih bolesti.

U javnosti se nije pojavljivao od jula 2010, kada je prisustvovao finalnoj utakmici Svetskog kupa u fudbalu na stadionu u Sovetu.

Nelson Mandela je prvi demokratski izabrani predsednik Južnoafričke Republike i prvi crnac koji je obavljao tu funkciju od1994-1999, a mnogi ga smatraju ocem nacije zbog toga što je predvodio borbu protiv aparthejda. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. i mnogih drugih nagrada.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.