JA TO ODBACUJEM Dodik optužnicu protiv njega smatra političkim progonom, a onda je URADIO NEŠTO NEOČEKIVANO

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2023, 18:20

"JA TO ODBACUJEM" Dodik optužnicu protiv njega smatra političkim progonom, a onda je URADIO NEŠTO NEOČEKIVANO

Nakon podizanja optužnice iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u subotu su reagovali izjavom u kojoj su istaknuli kako je to upozorenje svima u BiH da se zakoni moraju poštovati.

Milorad Dodik rekao je danas kako ne priznaje optužnicu što ju je protiv njega podignulo Tužilaštvo BiH i smatra je pokušajem političkog progona.

Dan nakon što je Tužilaštvo BiH protiv Dodika koji obavlja dužnost predsednika Republike Srpske podiglo optužnicu zbog krivičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dela nesprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, on je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci potvrdio kako se time navodno ruši ustav BiH i kako iza svega stoji američki ambasador u BiH Majkl Marfi koji "širi srbofobiju".

- Ja to odbacujem i spreman sam na svaku vrstu legitimne borbe - kazao je Dodik koji je najavio kako će sada on tužiti tužioca koji je potpisao optužnicu jer smatra da je time zloupotrebio položaj. Tužioca je nazvao "niskim poltronom", a nada se kako će Sud BiH odbiti da potvrdi optužnicu.

Dodik je optužen zajedno s Milošem Lukićem, direktorom Službenog glasnika RS-a, a terete se zbog objavljivanja zakona o zabrani sprovođenja presuda Ustavnog suda BiH što ga je u junu doneo parlament RS-a.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit taj je zakon poništio svojom odlukom od 1. juna, ali Dodik je 7. jula ipak potpisao uredbu o njegovom stupanju na snagu. Lukić je dan nakon toga naložio njegovo objavljivanje.

Nesprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH postalo je krivično delo takođe Šmitovom intervencijom u Krivični zakon BiH od 1. juna.

Nakon podizanja optužnice iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u subotu su reagovali izjavom u kojoj su istaknuli kako je to upozorenje svima u BiH da se zakoni moraju poštovati.

- Poštovanje zakonskog i ustavnog okvira kao i potpora vladavini prava je od temeljne važnosti za svako demokratsko društvo. To je obveza za svakoga jer niko nije iznad zakona - stoji u izjavi.

Dodik je ponovo tvrdio kako Šmit nije zakonito imenovani visoki predstavnik pa tako ne može ni da donosi nikakve odluke ili da menja zakone.

Predsednik RS-a pozvao je bosanske Srbe na "okupljanje" oko njega, tvrdeći kako je to jedini način da se sačuva Republika Srpska.

Budu li osuđeni, Dodiku i Lukiću preti zatvor od šest meseci do pet godina kao i automatska zabrana obavljanje bilo koje dužnosti u organima vlasti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.